"Niet alleen de high-end markt is belangrijk. Linux moet er ook goed uitzien, en werken op notebooks en low-end systemen", aldus Linus Torvalds, de Finse bedenker van het in populariteit groeiende besturingssysteem Linux. Hij sprak zijn visie uit op de Linuxworld conferentie en beurs in San José, Californië.
Dit streven vormt in feite de rode draad in de verdere ontwikkelingsplannen voor Linux. Bij de ontwikkeling van de volgende versies van het besturingssysteem, 2.4, (wellicht) 2.6 en 3.0, staan een aantal zaken centraal: energiebeheer voor notebooks, ondersteuning van geluidskaarten, USB (universal serial bus), Pcmcia-kaarten en plug-and-play. Als het aan Torvalds ligt, krijgt ook de ondersteuning van DVD de nodige aandacht; het ontwikkelteam wordt daarbij echter enigszins gedwarsboomd door allerlei geheimhoudingsafspraken tussen de DVD-producenten.
Dat de toekomstvisie van Torvalds alleen interessant was voor Linux-hobbyisten is verleden tijd. Nu grote ondernemingen als IBM, Oracle en Red Hat een behoorlijk deel van hun beleid baseren op de ontwikkelingen rond Linux, gelden de voorspellingen van de geestelijke vader van het systeem min of meer als een ‘Linux product road map’. En hoewel Torvalds een substantieel deel van het ontwikkelingswerk aan anderen over laat, zoals de gebruikersinterface en de kernel, vormen zijn ideeën nog altijd het evangelie van de Linux-gemeenschap.
Eind dit jaar moet Linux-versie 2.4 beschikbaar zijn. Dankzij de relatief korte ontwikkeltijd daarvan – véél korter dan nodig was om versie 2.2 te ontwikkelen – is dit een versie geworden zonder veel toeters en bellen. Een deel van die toeters en bellen zijn in het verleden wèl aangekondigd, zoals eenjournalling file system, een broncontrolesysteem en clustering, maar de Linux-gebruiker zal op versie 3.0 moeten wachten voordat hij die extraatjes kan toepassen. Hetzelfde geldt voor een Merced-poort, voor de nieuwe IA-64 chip van Intel. Maar Torvalds houdt in dit verband een slag om de arm: "Misschien dat de korte ontwikkeltijd van versie 2.4 zó goed beviel, dat we eerst nog versie 2.6 uitbrengen voordat we aan 3.0 toekomen.