Het gevecht om ‘openbare’ chat-toegang tussen Microsoft en America Online (AOL) duurt voort. Het eerstgenoemde bedrijf roept samen met Yahoo, AT&T, Prodigy en vier andere bedrijven de online-dienst op zijn ‘instant messaging’-software open te stellen voor andere producten.
Enige tijd terug maakte AOL de communicatieprotocollen voor zijn Instant Messenger (Aim) openbaar. De online-dienst hoopte hierdoor ontwikkelaars aan te zetten tot het maken van AOL-compatibele chat-programma’s voor andere platformen. In het geval van Linux is dit reeds gebeurd. Microsoft greep deze openheid echter aan om zijn nieuwe Messenger-software te laten communiceren met die van AOL. Het internet-bedrijf beweert zich niet te storen aan die compatibiliteit, maar aan de verstoring van de veiligheid en stabiliteit van zijn chat-netwerk.
Twee niveaus
AOL en Microsoft zijn nu verwikkeld in een strijd op twee niveaus: enerzijds het blokkeren en weer compatibel maken van hun beider applicaties, anderzijds het publiekelijk zwartmaken van elkanders bedoelingen. Vorige week kreeg AOL bijstand van Apple. Die computerfabrikant wil de Aim-software opnemen in zijn Macintosh-besturingssysteem. Deze integratie moet er voornamelijk voor zorgen dat AOL het Mac-platform beter ondersteunt. Tot op heden brengt het bedrijf zijn software wel uit voor Apple-machines, maar pas enkele maanden nadat de Windows-versie is uitgekomen.
De goede zaak
Opvallend genoeg lijken de sentimenten voor de verandering de kant van Microsoft op te gaan. ‘Open source’-voorstander Eric Raymond meldt in een artikel tot zijn eigen verbazing dat de Windows-leverancier voor de goede zaak vecht. AOL past namelijk de communicatieprotocollen voor zijn software aan om de Messenger-software buiten de deur te houden. Dit eenzijdig wijzigen van ‘open code’ valt nogal slecht in de ‘open source’-gemeenschap.
Ondertussen voorspellen onderzoeksbureaus een gouden toekomst voor ‘instant messaging’. Analistenbureau Mobile Insights (MI) verwacht dat deze directe communicatievorm in de komende vijf jaar de ‘killer-app’ wordt voor draadloze apparaten. MI stelt dat de wereldwijde markt voor mobiele telefoons en palmcomputers tegen 2002 175 miljoen gebruikers telt. Momenteel gebruiken ongeveer 50 miljoen PC-bezitters een vorm van ‘instant messaging’. JB