Linus Torvalds en ‘zijn’ besturingssysteem Linux staan ruim een half jaar in het volle licht van de media-aandacht. Niet alleen IT-bladen, maar ook zakelijke publicaties en zelfs de gewone kranten besteden aandacht aan de opkomst van de ‘open source’-beweging met als publiek middelpunt deze Finse programmeur.
De verwachtingen rondom Linux zijn dan ook hooggespannen. Er resteren nog wel enige hindernissen op de weg naar werelddominantie: het gebrek aan klantenondersteuning van grote IT-bedrijven en de beschikbare applicaties voor het platform. Aan deze beide problemen wordt gewerkt, niet in het minst door reeds gevestigde IT-reuzen als IBM, Oracle, Informix en Computer Associates (CA).
Afwezige
Of dit momentum bij leveranciers ervoor zorgt dat Linux inderdaad de IT-wereld verovert, blijft vooralsnog de vraag. Feit is wel dat er veel te doen is rondom Linux en daarmee ook Linus. Deze geestelijk vader van het ‘open’ besturingssysteem is echter tot nog toe één van de meest opvallende afwezigen in de gestage stroom inzendingen voor Computable’s verkiezing van de IT-persoonlijkheid van het millennium. Alleen al de ophef rondom dit fenomeen rechtvaardigt een positie op de millennium-ranglijst. De Fin is zeker niet de uitvinder van het ‘open source’-idee, maar wel de grondlegger van één van de populairste uitvoeringen van dat principe.
Patroonheilige
Linus is dus tegenwoordig ‘bedrijfs-fähig’. Zijn aanhangers zijn er nog altijd fel op gebrand – in hun ogen – onterechte kritiek te weerleggen of neer te sabelen. Wellicht dat dit teveel tijd en energie vergt om aandacht over te houden voor iets banaals als een persoonlijkheids-verkiezing. Of zou Linus toch niet meer zijn dan de "patroonheilige van een opgeklopte mediahype", om de kritische woorden van SCO-president Doug Michels aan te halen? JB
Lezersoproep verkiezingen
In het kader van de verkiezing van de IT-persoonlijkheid van dit millennium, zet Computable de komende weken een aantal kandidaten op deze pagina in de schijnwerpers. Uiteraard hoeft u zich niet aan onze selectie te houden.
U kunt uw keuzes voor zowel de internationale als Nederlandse verkiezingen doorgeven, met de restrictie dat elk maar eenmaal wordt geregistreerd.
Wij verzoeken u in enkele zinnen de keuzes te motiveren. De tien meest originele en spraakmakende inzendingen worden beloond met een boekenbon. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
Het is mogelijk te stemmen via onze internetsite www.computable.nl. U kunt ook uw stem en motivatie sturen naar:
Redactie Computable
Postbus 9194, 1006 CC Amsterdam. Onder vermelding van ‘verkiezingen’. E-mail: computable@bp.vnu.com. (subject:verkiezingen).