Aandeelhouders van Origin hebben het bedrijf voor de rechter gesleept omdat ze over bedrijfsinformatie willen beschikken om tot waardebepaling van hun stukken te komen.
Philips bezit momenteel 98 procent van de aandelen en streeft naar een belang van 100 procent. Het elektronicaconcern heeft daar 135 gulden per resterend aandeel voor over. "Dat is een lage prijs", zegt Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi), die de belangen van de certificaathouders van het minderheidsbelang behartigt.
Het juridische conflict, dat vorige week via een kort geding voor de rechtbank van ’s Hertogenbosch diende, gaat echter niet over de prijs maar over de waardebepaling. Het steekt de aandeelhouders dat zij een informatie-achterstand hebben ten opzichte van Philips als het gaat om de waardebepaling van de stukken. De rechter deed afgelopen donderdag uitspraak, na het ter perse gaan van dit nummer van Computable.
Informatievoorsprong
"Het gaat erom of de certificaathouders over voldoende informatie beschikken om te kunnen vaststellen of 135 gulden een correcte prijs is", aldus lakeman. Origin erkent volgens de belangenbehartiger dat er sprake is van een informatievoorsprong, maar het bedrijf ziet geen reden daar iets aan te doen.
Om inzicht te krijgen in de financiële situatie van Origin eisen de certificaathouders nadere financiële informatie over dit jaar en volgend jaar. Het gaat daarbij volgens Lakeman over de winstvooruitzichten en de budgetten. Oorspronkelijk eisten de certificaathouders ook inzicht in de omzetverdeling tussen Philips-klanten en andere afnemers van Origins IT-diensten, maar die informatie houdt Origin niet bij.
Uitbreiding
Eind mei breidde Philips zijn belang in Origin al uit van 88 naar 98 procent. Het concern kocht via een call-optie voor ongeveer 270 gulden alle Origin-aandelen op van Beagle Investments, een financieel consortium bestaande uit Rabobank International, ABN Amro Participaties en NPM Capital.
Philips deed zijn laatste bod van 135 gulden per aandeel op een soort interne markt, die twee keer per jaar bij Origin wordt georganiseerd. Aandeelhouders kunnen daarbij onderling hun stukken verhandelen.
Zij willen zeker weten dat Philips met deze prijs niet voor een dubbeltje op de eerste rang gaat zitten. Waarom Philips 100 procent van de aandelen wil hebben, is overigens onduidelijk. De toekomst van Origin, en de rol die de moedermaatschappij hierin zou spelen, is al jaren onderwerp van speculaties. Vorige week gaf bestuurslid Peter Overakker nog aan dat Origin zich kan verenigen met zijn positie onder de Philips-paraplu.