Oracle Nederland neemt voorlopig geen nieuw personeel aan. Als gevolg van de onzekerheden op de softwaremarkt door de naderende millenniumwisseling kiest de softwareleverancier voor een voorzichtige koers. Bovendien heeft topman Larry Ellison de financiële wereld beloofd de komende twee jaar één miljard dollar toe te voegen aan de winst, door het drukken van de kosten.
Er is geen sprake van een grootschalige reorganisatie of veel ontslagen. De afgekondigde maatregelen zijn gebruikelijk aan het begin van het nieuwe fiscale jaar", relativeert Oracle-woordvoerster Monique Potters. De personeelsstop gaat gepaard met een stimulans om kostenbewust te handelen. "We letten scherper op onze uitgaven." De behoudende koers past in een europese en wereldwijde reorganisatie.
Interne email
In een interne email kondigde de Europese directeur Pier Carlo Falotti onlangs al aan fors te gaan snijden in zijn organisatie. Oracle-topman Larry Ellison heeft volgens het Engelse IT-blad Computing vorige maand een bijeenkomst belegd met de Europese top van het bedrijf. Gespreksonderwerp was het afslanken van de organisatie. "In verband met het jaar 2000 zijn we inderdaad afwachtend en voorzichtig", meldt Oracle Nederland. Het softwarebedrijf anticipeert op een teruglopende vraag naar software later dit jaar.
Bij concurrenten op de erp-markt is een tegengestelde ontwikkeling waar te nemen. Baan en SAP proberen steeds meer implementatieprojecten naar zich toe te trekken om hun omzetgroei enigszins vast te kunnen houden. Dit tot ergernis van hun implementatiepartners. Oracle probeert zich, ondanks zijn grote consultancycapaciteit, daarentegen juist als technologieleverancier en niet als dienstverlener te profileren.
Samenwerking
Nico van Ven, directeur Oracle Nederland, is het afgelopen jaar druk bezig geweest met het implementeren van deze strategie. Door het sluiten van samenwerkingsverbanden wil hij niet alleen Oracle zelf laten groeien, maar vooral ook de Oracle-economie: alle bedrijven die met Oracle-technologie werken.
EDS en Richter/Fast Lane zijn voorbeelden van bedrijven waarmee Oracle samenwerkt en omscholingsprogramma’s organiseert. De softwareleverancier verwacht niet dat de huidige reorganisatie van invloed is op zulke programma’s: "De vraag naar Oracle-specialisten in de markt is groot genoeg." De personeelsstop heeft in dit geval tot gevolg dat de omgeschoolden niet zozeer bij Oracle maar bij zijn partners terechtkomen. EDS verwacht daarbij geen problemen. "De instroom van mensen wordt in principe afgestemd op de behoefte aan arbeidscapaciteit in de markt", aldus woordvoerder Kris Poté.
Internetmodel
De maatregelen in Nederland staan niet op zichzelf. Wereldwijd gaat Oracle steeds meer over op een verkoopmodel via internet. Daarmee zijn al minstens 325 arbeidsplaatsen verloren gegaan. Na het onderhoud met Ellison heeft Falotti eerder deze maand zijn landenmanagers verboden nieuw personeel aan te nemen of te vervangen. Verder roept hij in de interne email op tot een grondige herziening van het personeelsbestand. In Nederland is het afgezien van de personeelsstop en het kostenbewustzijn verder business as usual, aldus de woordvoerster.
Toch verwachten marktkenners een forse ontslagronde, zeker binnen de Engelse organisatie. Naast de ontslagen heeft Falotti ook reizen naar de Verenigde Staten afgeschaft, mits er klanten worden bezocht. Tot slot wordt er ook op Europees niveau gekort op onkostenvergoedingen. Oracle heeft in Europa 11.500 mensen in dienst.