De gemiddelde student studeert niet meer af bij zijn eigen universiteit. Je moet je onderscheiden en je kansen pakken, dus zoek je een internationale afstudeeropdracht. De meeste studenten blijven dan binnen Europa. Zo niet Natasja, Leontienne en Larry – die komen in Zambia terecht.
Leontienne is net twee weken in Zambia en meteen ondergedompeld in de plaatselijke cultuur. Haar opdracht is het ontwikkelen van een Autocad-handleiding voor de studenten van de faculteit Engineering. De eerste twee weken zijn moeizaam verlopen. De eerste boodschap die ze kreeg, is dat de PC mét tekenprogramma én plotter kapot zijn.
Het probleem met de plotter is snel opgelost. Simpel door de inktpatroon te vervangen. Met de PC ligt het wat lastiger. Na een dag configureren is deze ook weer aan de praat. Totdat een collega wat nieuws uitprobeert en Windows 95 ‘corrupt’ is. Weer een dag verder. Nu begint de zoektocht naar de originele software. Windows is snel gevonden, maar de Autocad-versie blijkt illegaal te zijn en de software is zoek. Na een dag komt een andere versie boven water, wordt geïnstalleerd – en het werkt. Dan zijn er weer problemen met het afdrukformaat, maar na alles wat we gehad hebben, moet ook dit op te lossen zijn. Het belangrijkste is om niet je motivatie te verliezen en vooral geen al te hoge verwachtingen te hebben. In Zambia blijkt je afstudeeropdracht Autocad tevens een cursus oplossen van hard- en softwareproblemen te zijn.
Natasja heeft weer een heel ander verhaal. Ze heeft zelf haar afstudeeropdracht geregeld met een kleine NGO (een Non Governmental Organisation). De organisatie begeleidt haar, maar heeft geen computers tot haar beschikking. Het uitwerken van interviews, haar scriptie, brieven en e-mail… . Tja. Ze klaagt dat zelfs als je studierichting niets met IT te maken heeft, je die PC toch wel heel hard nodig hebt.
Het aantal bedrijfjes waar een PC, telefoon en fax te gebruiken zijn, wordt steeds groter. Er zijn zelfs twee internet-cafés in Lusaka geopend. Maar voor een afstudeeropdracht van een student ligt dat buiten het financiële bereik. Ze laat zich niet uit het veld slaan en wendt zich tot de Universiteit van Zambia. Ze is tenslotte student, ook al is dat aan een andere universiteit.
Helaas, op dat moment had het Computer Centrum geen IT-faciliteiten voor studenten. Dat is echter snel opgelost. In de avonduren kan ze op een privé-PC van de manager haar hoogst noodzakelijke documenten en e-mails uittikken en versturen. Brieven schrijven blijkt ook met de hand of op een typemachine te kunnen. De rest moet wachten tot zij weer terug in Nederland is.
Larry heeft het het moeilijkst. Hij heeft voor de rechten-faculteit een server opgezet met een webpagina. Tevens heeft de faculteit één PC vrijgemaakt voor de studenten om onderzoek via internet te kunnen verrichten. Hoewel hij hier kwam op grond van zijn rechtskennis, is hij nu de IT-expert van de faculteit. De PC voor de studenten blijkt een groot succes en is continu in gebruik. De internet-verbinding valt de laatste tijd daarentegen zeer regelmatig uit. Tijdens zijn eerste vakantie werd de server verplaatst en niet meer aangesloten. Pas bij zijn terugkomst kwam dat weer in orde.
Een sponsor is bereid twintig PC’s te leveren en wil met inzet van experts een onderzoek via internet leiden. Larry heeft het erg moeilijk met het verantwoorden van deze investering. De mogelijkheden om internet te raadplegen zouden eigenlijk flink uitgebreid moeten worden voordat dit gebeurt, maar de studenten kunnen niet wachten.
Na hun Zambiaans studie-avontuur keren de drie studenten terug naar Nederland – met iets minder energie en meer creativiteit, maar met heel wat meer basiskennis over PC’s en internet-verbindingen.