Een aantal kleine, praktische zaken hadden al jaren geleden geregeld moeten worden. Basisvoorwaarden die absoluut nodig zijn om het Web ook voor kleinere ondernemende zielen toegankelijk te maken. Hetgeen Hella Voûte-Droste wil bereiken is nobel, maar het vergt nogal wat bijsturing. Iedere seconde vertraging is weer een miljoen euro minder e-omzet! Input vanuit de branche kan dus geen kwaad, meent Roelof Osinga
Hella Voûte-Droste breekt in haar column ‘Gebruikersvriendelijke e-handel’ (Computable, 9 juli) een lans voor intensievere promotie van elektronische handel. Eén zin belicht een onderwerp dat mij na aan het hart ligt, maar juist dat komt er bekaaid van af: ‘In een markt in ontwikkeling wordt geëxperimenteerd met nieuwe diensten en producten’.
Het is namelijk precies dat wat de overheid zou moeten stimuleren. Het is precies dat wat momenteel en in vergelijking met bakermat Amerika niet echt mogelijk is. Bijvoorbeeld, dit weekend wou ik voor de website van mijn hond een domein hebben. Dus even naar NSI, webformuliertje invullen, toe laten sturen, accorderen en met de creditcard via SSL even betalen. Klaar. Cairni heeft haar .COM. Way to woof.
Nu is de procedure in Nederland wel wat aangepast, maar ik wil het eigenlijk niet eens meer weten. Allemaal onzinnige regeltjes, moeilijkdoenerij over orderbevestigingen en wat dies meer zij. Duidelijk niet de manier om het experimenteren met nieuwe diensten en producten te bevorderen.
Online publiceren
Stel, een potentiële ondernemer – laten we zeggen een amateur kinderboekenschrijver – ziet een gaatje in de markt en wil zijn epistels online publiceren. Inclusief illustraties en misschien wat kleine Java-applets om het dynamisch te maken (is die buurjongen toch nog ergens goed voor). Het geld moet binnenkomen via sponsoring en advertenties en uiteindelijk door het oppikken van de rechten door grote uitgevers.
Leuk scenario maar helaas juridisch niet mogelijk. De laatste keer dat ik keek, sloten vrijwel alle ISP’s professioneel gebruik van de ‘gratis’ webpagina’s uit. Dan werd men geacht over te stappen naar de duurdere abonnementen. Dus maar weer naar Amerika om daar met de creditcard in de hand via een SSL verbinding online en met directe ingang een ruime site met alles erop en eraan voor een tientje per maand te regelen. Even naar NSI voor een bijpassend domein – dynaboek.com is nog vrij – en Kees is ‘in business’ ofwel klaar.
Nu heb ik al een paar keer SSL genoemd. Dat is de de facto manier om versleuteld te communiceren. Standaard heeft een Amerikaan dan 128 bits voor encryptie tot zijn beschikking, maar niet-Amerikanen of Canadezen slechts 40 bits. Recentelijk opgetrokken tot ik meen 56 bits. Nu is 40 bits voor encryptie al veel veiliger dan het betalen van een restaurantrekening met je creditcard, maar als er nu iets is wat de politiek zou – of liever had – kunnen doen, dan is het ervoor te zorgen dat dit enorme voordeel voor de Amerikaanse consument en dus economie rechtgetrokken wordt. Iedere seconde vertraging is weer een miljoen euro minder e-omzet!
Een andere enorme ongelijkheid zit in de telecommunicatie. Voor het telefoonverkeer begint het er wat op te lijken, maar nog lang niet zoals in de VS, waar lokaal verkeer gratis is. Dat geeft de kleine man de mogelijkheid thuis web-diensten aan te bieden. Een klein bedrijfje te beginnen om dan door te groeien naar redelijk betaalbare T1-verbindingen. Dat kan hier niet. Sterker nog, hier is een Castel dat met Free Access ‘gratis’ internet-diensten kan aanbieden, gefinancierd uit de winst op de tikken. Een winst die natuurlijk door de consument betaald wordt.
Kabelnetwerken
Daar tegenover staat dat Nederland, potentieel, een enorme pré op Amerika heeft. En wel in de kabelnetwerken. Helaas zijn die, in tegenstelling tot de telefoonnetten, niet opengebroken. Daar is het toelaten van de concurrentie nog niet verplicht. Dat is iets waar de politiek wat aan kan en moet doen. Via die kabelnetten is lokaal verkeer weer gratis en, theoretisch, nog snel ook. Daar kunnen kleine ondernemende zielen weer hun ei kwijt. Daar kan een hotel zijn informatiesysteem aan het Net hangen, inclusief een paar webcams zodat geïnteresseerden kunnen zien wat het weer is, hoe vol het terras is, wat de pot van de dag schaft, enzovoorts. Probeer dat nu maar eens!
Ik wou het hier eerst maar bij houden. Dit zijn een aantal kleine, praktische zaken die eigenlijk al jaren geleden geregeld hadden moeten worden. Basisvoorwaarden, nodig om het Web ook voor kleinere mensen mogelijk te maken. De grote jongens hebben geen hulp nodig. Die adapteren of ze sterven uit.
Dit geldt niet voor de potentiële of kleinschalige ondernemer. Als het er om gaat dynamiek en groeipotentie te waarborgen dan is het nodig de kleine barrières te slechten. We hebben niets aan een elektronische snelweg met verkeersdrempels. We hebben al helemaal niets aan een ongelijkwaardige concurrentiepositie met de Verenigde Staten.
Internet is bij uitstek geschikt voor kleinschaligheid. Het is met name die kleinschaligheid die zorg draagt voor de dynamiek van internet. Het is weer die dynamiek die leidt tot de enorme groeicijfers op vrijwel alle betrokken terreinen.
Dus meer gebruikersvriendelijkheid bij de diverse procedures, een gelijkwaardiger speelveld op terreinen als versleuteling en telecommunicatie en zorg dragen voor open concurrentie op alle telecom-terreinen; taken die de politiek te lang heeft laten liggen.
Roelof Osinga
Leeuwarden