Het salaris van automatiseerders die werken voor pure IT-bedrijven is het afgelopen jaar gedaald. Dit blijkt uit de salarisenquête van Berenschot Informatica. In de overige branches stegen de lonen van de automatiseerders, met de non-profit sector als uitschieter.
Het gemiddelde jaarsalaris van de automatiseerders steeg met 3 procent tot 78.700 gulden.
De salarisstijging voor de IT’ers is blijkens de cijfers gering, maar wel meer dan de toename van 2,8 procent van de cao-lonen in Nederland. Bovendien is sprake van een reële stijging, aangezien de Consumentenprijsindex met 2,2 procent is toegenomen.
De automatiseerders die werken voor IT-dienstverleners, scoren het slechtst, met een gemiddeld jaarsalaris van 66.100 gulden. Net als in voorgaande jaren betalen banken en verzekeraars het best, met gemiddeld 89.100 gulden. De lonen in de non-profit sector stegen het afgelopen jaar met meer dan 10 procent, tot gemiddeld 81.400 gulden. De gemiddelde leeftijd in de IT-bedrijven daalde naar 33,6 jaar, tegenover 36,78 jaar voor alle automatiseerders. Dit kan de lagere lonen bij IT-dienstverleners deels verklaren, maar het verschil is te groot om het alleen aan de leeftijd toe te schrijven.
Wat betreft de functies zijn dit jaar de netwerkbeheerders, informatie-analisten en pakketimplementatoren de grootste slachtoffers met een dalend salaris. Senior systeemontwerpers, adviseurs, testers, architecten technische infrastructuur en database-architecten verdienden juist meer.
Werkgevers gebruiken vaker markt- of schaarstetoeslagen. Het aandeel automatiseerders met zo’n bonus steeg van 0,6 procent in 1998 naar 4,6 procent in 1999. Tevens heeft 36 procent van de IT’ers een bedrijfsauto. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 1998.
Het personeelsverloop onder IT’ers is het afgelopen jaar iets afgenomen. Vorig jaar stapte 10,6 procent over naar een ander bedrijf. In de periode 1998-1999 nam dit af tot 8,9 procent. Het verloop is het grootst onder informatie-analisten, adviseurs apparatuur en software, opleidingsadviseurs en informatiemanagers. In de non-profitsector vertrok 18,5 procent. Vrouwen vertrekken vaker dan mannen; 15,1 procent tegen 8,3 procent. Het verloop onder vrouwen tot 25 jaar bedraagt zelfs 42,9 procent. Volgens Thèrese van den Hurk, directeur Berenschot Informatica, is salarisverbetering de belangrijkste vertrekreden, gevolgd door gebrek aan uitdaging.