Hoewel de strategie niet ter discussie staat, komen acquisities door Origin moeilijk van de grond. Het bedrijf streeft naar het opbouwen van automatiseringskennis in verschillende industrieën. De acquisitie van Akzo Information Services ter versterking van de chemie-tak is zo goed als rond. Het traject wordt echter omschreven als een zware bevalling. Eerder dit jaar mislukte de overname van de IT-divisie van Hoechst.
In korte tijd is Origin in de weer met drie overnames in de chemische industrie. De acquisitie van de IT-organisatie van het Engelse chemieconcern ICI, Runcorn, verliep nog succesvol. Over het succes van daadwerkelijke integratie van de twee bedrijven loopt de berichtgeving uiteen.
Om vaart te zetten achter zijn overnamestrategie werd in maart van dit jaar Akzo’s IT-directeur Joop Sistermans naar Origin gehaald. Deze zou volgens zegslieden van Computable de overnames van de twee andere sleutelbedrijven in overnamestrategie orchestreren: Hi Serv, de IT-dochter van chemie-gigant Hoechst; en AIS, Akzo Information Services.
Akkoord
De overname van AIS, waar zo’n zevenhonderd mensen werken, lijkt rond te komen. Vorige week bereikten de vakbonden na moeizame onderhandelingen een akkoord over de arbeidsvoorwaarden. "Het was een behoorlijk zware bevalling, maar we hebben een bev redigend overgangsprotocol voor de mensen van AIS", aldus Wiel Brand van FNV Bondgenoten. Ook Wim ter Welle van VHP Akzo Nobel (Vakorganisatie voor middelbaar en Hoger Personeel) liet zich positief uit over het bereikte resultaat: "Netto gaat er niemand op achteruit. Onze leden hebben positief gereageerd op het akkoord."
De ondernemingsraden van Origin en AIS stonden echter nog niet te trappelen. "In het algemeen staan wij positief tegenover dit soort overnames. Wij gaan akkoord met de acquisitie onder de voorwaarde dat de compensatiemaatregelen voor AIS-medewerkers niet ten koste gaan van de bestaande Origin-medewerkers", liet Willem van Haasteren weten, die spreekt als voorzitter van de OR van Origin. De OR-voorzitter van AIS, Leendert Leeuw, wil vlak voor het ter perse gaan van deze Computable nog geen commentaar leveren. "Er zijn vandaag nog volop ontwikkelingen", zegt hij tussen de onderhandelingen door.
Afrondende gesprekken
Origin-woordvoerder Toby Ellson meldt dat de gesprekken met de verschillende partijen in een afrondende fase zitten. "Op dit moment kan ik daar niet meer over zeggen." Ook over de uitvoering van de overkoepelende acquisitiestrategie wil Ellson geen commentaar leveren.
Hoewel de overname van Runcorn slaagde en Origin ook AIS uiteindelijk lijkt binnen te halen, mislukte de beoogde overname van de vijftienhonderd personeelsleden tellende IT-dochter van Hoechst, Hi Serv. Het chemie-bedrijf was naar verluidt al twee jaar op zoek naar een koper voor de wereldwijd opererende IT-divisie. In eerste instantie wilde het management de zaak overnemen. Hoechst wilde echter de continuïteit van de IT-organisatie op geen enkele manier op het spel zetten. Alle onderhandelingen met gegadigde kopers, begeleidt door de financiële adviseurs van SG Cowan, liepen vervolgens stuk. Hi Serv is momenteel een onafhankelijke IT-dienstverlener met Hoechst als enige aandeelhouder. Het IT-bedrijf is volgens een in deze materie ingevoerde zegsman niet meer te koop.