Erp via internet kent vele gedaanten. Aan de ene kant, zo meent Forrester-analist Tom Gormley, proberen softwareleveranciers bestaande erp-functionaliteit in een webbrowser te krijgen. Deze applicaties zijn bestemd voor dezelfde gebruikersgroep als de traditionele software. Aan de andere kant proberen leveranciers nieuwe applicaties te ontwikkelen voor elektronische handel, waarbij ongetrainde medewerkers de gebruikers zijn.
In geval van elektronische handel moeten gebruikers binnen de organisatie van de afnemer via een standaard webbrowser orders kunnen plaatsen in het erp-systeem van de toeleverancier", verduidelijkt Gormley.
Integratie
Niet alleen de grote erp-leveranciers (SAP, Oracle, Peoplesoft, JD Edwards en Baan) maar ook gespecialiseerde bedrijven realiseren zich dat traditionele backoffice-systemen niet de toekomst hebben. Deze toepassingen moeten volgens de Forrester-analist geïntegreerd worden met frontoffice-applicaties en internettechnologie. Tenminste, zo luidt het voorbehoud van Gormley, als ze een rol willen spelen in een softwaremarkt die gedomineerd wordt door elektronische handel.
In zijn meest simpele vorm heeft op internet gerichte erp-software een browserinterface in plaats van een Windowsinterface. De volgende stap is het toevoegen van selfservice-functionaliteit. Medewerkers zijn dan in staat om hun eigen personeelsgegevens te beheren (zoals adres) en partnerbedrijven kunnen dan orders plaatsen. "De meeste erp-leveranciers zijn momenteel bezig de producten voor dit type toepassingen te ontwikkelen. Met wisselend succes overigens", aldus Gormley.
Enorme groei
De markt voor applicaties voor elektronische handel, zeker op het gebied van handelstransacties via internet, groeit de komende jaren enorm. De onderzoekers van Forrester schatten dat alleen al in de Verenigde Staten in 2003 voor 1300 miljard dollar (1,3 biljoen) elektronische handel wordt gedreven. Dat zou 9 procent uitmaken van alle bedrijfstransacties. In 1998 bedroeg de omvang van internethandel nog slechts 43 miljard dollar.
"Het is heel simpel. Dit is de volgende fase van de erp-markt waar alle leveranciers zich op richten", meent Gormley. Voor gebruikers zijn er vele voordelen om over te stappen van een client/server- naar een internetarchitectuur. Analisten roepen in koor dat het grote kostenbesparingen met zich meebrengt.
client/server
Applicatieleverancier Oracle behoort al jaren tot de predikers van het internetmodel. "Het client/server-model wordt steeds complexer. Als het aantal gebruikers van een systeem toeneemt rijzen de kosten de pan uit en levert systeembeheer grote problemen op", aldus Sergio Giacoletto, Europees directeur van de erp-tak van Oracle. "Als applicaties Html gebruiken is het gemakkelijk om gebruikers aan te maken. Hoewel training niet overbodig wordt, is het niet meer nodig software op werkplekken te installeren en deze te onderhouden", valt Gormley van Forrester hem bij.