Informatie die via Internet wordt uitgewisseld, zou belast moeten worden. Dit voorstel doet het ontwikkelingsfonds Undp van de Verenigde Naties. Met de opbrengsten daarvan zou het gebruik van Internet in achterblijvende regio’s in de wereld gestimuleerd moeten worden.
Nu is het zo dat de mensen die het meest van Internet kunnen profiteren, dat het minst doen, luidt de conclusie van de opstellers van het rapportThe Human Development 1999.
Een belasting van twee cent op iedere honderd emails zou jaarlijks al zeventig miljard dollar opleveren. Van dat geld kan moderne apparatuur gekocht worden voor landen die nog druk doende zijn oudere technologieën in te voeren.
Het Undp schat dat het aantal Internet-gebruikers zal groeien van 150 miljoen nu tot zevenhonderd miljoen over twee jaar. Echter, de voordelen van de verdere verspreiding van de informatierevolutie, verscherpt de verschillen tussen rijk en arm alleen maar. "De typische Internet-gebruiker is man, jonger dan 35, met een universitaire opleiding en een hoog inkomen, wonend in een stad en Engels sprekend", aldus het rapport. Van de Internet-pagina’s is 80 procent engelstalig, een taal die niet meer dan 10 procent van de mensen spreken.
In Noord-Amerika woont niet meer dan 5 procent van de wereldbevolking, terwijl er meer computers zijn dan in de rest van de wereld. De helft van alle Internet-gebruikers bevindt zich daar. In Zuid-Azië woont bijna een kwart van de wereldbevolking, terwijl daar niet meer dan 1 procent van de Internet-gebruikers te vinden is.
De verspreiding van Internet hangt nauw samen met andere maatschappelijke verschijnselen. In Benin is bijvoorbeeld 60 procent van de bevolking analfabeet. Ook de beschikbaarheid van geld zal het huidige aantal van tweeduizend Internet-aansluitingen in het land dan ook nauwelijks verhogen, aldus de Undp. In Afrikaanse landen kunnen de maandelijkse kosten voor een Internet-aansluiting oplopen tot honderd dollar. In de Verenigde Staten kost dit gemiddeld zo’n tien dollar. De markt alleen kan deze verschillen niet tenietdoen, zo stelt de VN-organisatie. Meer overheidsingrijpen is daarom volgens de rapporteurs nodig.