Softwareleverancier SAS Institute heeft een aantal nieuwe producten aangekondigd die het bedrijf definitief moeten verlossen van zijn techneutenimago. "We zijn altijd een club van techneuten geweest maar ontwikkelen ons nu tot leverancier van oplossingen. De software die we nu annonceren zijn daarvan een bewijs", zegt Jan Bakker, directeur van SAS in Nederland.
SAS probeert al enkele jaren flitsend naar buiten te treden met zijn software voor statistische analyse en gegevenspakhuizen. Bakker geeft toe dat SAS Institute nog steeds kampt met zijn imago. De nieuwe software moet analysetoepassingen voor een breder en minder technisch publiek van eindgebruikers toegankelijk maken. Volgens Bakker geeft de aankondiging van deze bedrijfsoplossingen aan dat het SAS Institute ernst is met de koerswijziging die een aantal jaren geleden is ingezet.
Geavanceerd
Bakker was onlangs aanwezig in het Haagse Congresgebouw. Daar werd de 17de Europese gebruikersconferentie (Seugi) gehouden. Zo’n drieduizend gebruikers, waaronder vijfhonderd uit Nederland, waren er bijeen. "Een toenemend aantal bedrijven ziet het belang ervan in om gegevens te verzamelen en te analyseren. Daarvoor is SQL en Olap alleen volstrekt onvoldoende. Dat realiseren de organisaties zich. Vandaar dat ze op zoek gaan naar andere en meer geavanceerde oplossingen", meent Bakker.
Sinds de oprichting door de huidige president Jim Goodnight richt het bedrijf zich op het ontwikkelen van statistische software. Het aanbod is in de loop der jaren geëvolueerd van een ingewikkelde programmeeromgeving waarin louter wiskundigen en statistici zich thuis voelden, via beslissingsondersteunende systemen en gegevenspakhuizen tot kant-en-klare, op kennis gebaseerde, bedrijfsoplossingen.
Klantbeheer
In Den Haag werd een serie van dergelijke nieuwe bedrijfsoplossingen geannonceerd. Zij helpen eindgebruikers gegevens te verzamelen en te analyseren ten behoeve van klantbeheer "cross-selling" (voor welke producten kan ik klanten op basis van hun koopgedrag interesseren) en fraude-detectie. Daarnaast is het bruikbaar bij meting van financiële prestaties (kosten en profitcenter analyse), verbetering van de bedrijfsprocessen (analyseren van voorraad- en distributiegegevens en inkoopgegevens) en personeelszaken. SAS Institute verbreedt hiermee zijn horizon van leverancier van technische georiënteerde software naar het snel in populariteit toenemende gebied van de zogenoemde frontoffice-software.
Tijdens de Seugi in Den Haag kondigde SAS aan naast koppelingen van zijn gegevenspakhuis met SAP-software, ook koppelingen met de erp-software van Baan te bouwen. Volgens Bakker voorzien de interfaces van SAS Institute (Intelligent Access Enginess genaamd) in een grote behoefte, aangezien de erp-software goede hulpmiddelen voor het maken van rapportages missen. SAS Institute heeft ook Intelligent Access Engines beschikbaar voor Oracle, DB2, Sybase, Odbc, Informix en Ingres. Ze bieden ontwikkelaars de mogelijkheid om database-tabellen op te pakken en via een Windows-achtige interface direct te plaatsen in hun SAS-applicaties en in de verschillende andere databases.
Groei
In Nederland telt SAS Institute dit jaar zo’n honderdtwintig medewerkers. Het personeel groeit procentueel sneller dan de omzet. Bakker werft mensen vooral op universiteiten. Om hier een grotere naamsbekendheid te krijgen heeft SAS Institute drie jaar geleden een contract met Surf (een overkoepelende IT-organisatie voor het hoger onderwijs) gesloten. Studenten konden tegen gunstige voorwaarden software aanschaffen. Er vinden nu onderhandelingen plaats om het contract te verlengen.
Naast academici treden ook medewerkers in dienst bij SAS Institute die afkomstig zijn van bedrijven waarvan het voortbestaan onzeker is. Dat geldt in het bijzonder voor Digital en Baan.
Partners
Bakker constateert niet alleen groei in omzet en personeel, maar ook in het aantal partners; dat zijn er nu 25. Het bedrijf werkt aan een partnercertificering, terwijl het de verkoop van SAS-software via het indirecte kanaal overweegt.
Voor 1999 verwacht Bakker een groei die gelijk dan wel iets gematigder zal zijn dan in 1998. Veel organisaties wachten het millennium af. Daarna zal volgens Bakker fors worden geïnvesteerd in allerlei analysetoepassingen. Daarvan zal SAS Institute profiteren, zo verwacht hij.
Groeicijfers
SAS Institute groeide in Nederland vorig jaar ruim 22 procent. Dat was meer dan SAS Institute in zijn geheel (16 procent). Die groei zal zich dit jaar stabiliseren om zich daarna in het nieuwe millennium, ondanks het lage marktprofiel, krachtig voort te zetten. SAS Institute behoort met een jaaromzet van 871 miljoen dollar tot de grootste softwarebedrijven ter wereld.