Europa doet aardig mee in de revolutionaire ontwikkeling van Internet. Ruim een kwart van de Internetgebruikers woont daar. Het backbone-verkeer groeit er met 1000 procent per jaar. Het aantal mobiele bellers neemt in Europa met 20 procent per jaar toe, terwijl de groeisnelheid eerder toe dan afneemt.
Dit zei ir. P.P. ’t Hoen, vice-president Strategy Europa Lucent Technologies, tijdens het Nationaal Overleg Telecommunicatie ’99. Ook qua concurrentie gaat het hard in Europa. Er zijn nu al 325 nieuwe netwerkexploitanten (second operators) en zo’n 2700 opkomende nieuwe spelers, waaronder internet service providers (ISP), kabeltelevisiebedrijven en city carriers.
"Het zal niet ophouden, die geweldige groeiversnelling. Een van de hoofdoorzaken is de technologie. Nieuwe technieken veroorzaken een revolutie op het gebied van transportcapaciteit, snelheden en netwerkarchitectuur." Volgens ’t Hoen vinden de doorbraken plaats bij de chiptechnologie, de opto-elektronica, draadloze communicatie en de netwerkarchitectuur. Geleidelijk lijken alle vormen van communicatie door een netwerk te worden gerouteerd op basis van pakketschakeling in plaats van door het schakelen van circuits. De snelle groei van Internet en de flexibiliteit van het Internet TCP/IP protocol dragen daar sterk toe bij. Maar ook de ontwikkeling van ATM (asynchronous transfer mode) heeft geleid tot een nieuwe wijze van netwerk denken. Het huidige IP-protocol is echter nog niet volledig geschikt om alle vertrouwde circuitgeschakelde diensten zoals spraaktelefonie te vervangen. De kwaliteit is ook nog een probleem.
De Lucent-directeur stond uitvoerig stil bij de capaciteitsexplosie. De transmissiecapaciteit van netwerken neemt ongelooflijk snel toe. Systemen met 400.000 megabit per seconde per vezel zijn vandaag commercieel beschikbaar. En systemen van meerdere terabits per seconde komen er aan. Deze doorbraken leiden tot een snelle prijsdaling van transportcapaciteit. Maar de prijsdaling zal worden overtroffen door vraagvergroting. CORR.