Telewerken maakt het mogelijk om dagelijks tienduizend mensen in de driehoek Amsterdam-Utrecht-Den Haag uit de file te halen. Dit staat in de haalbaarheidsonderzoek van het Fileverdunningsplan, uitgevoerd door het Telewerkforum. Ruim 96 procent van de ondervraagde bedrijven wil telewerken.
Het Telewerkforum en Media Plaza hebben vorig jaar het Filverdunningsplan opgesteld. De beide organisaties droegen hiermee telewerken aan als mogelijke oplossing van het fileprobleem in de Randstad. Met behulp van een computer, telefoon en de elektronische snelweg moet het mogelijk zijn dat een groot aantal mensen gedurende de spits thuis of op een telewerkplek ergens in het land aan de slag gaat en pas naar het werk vertrekt als de files opgelost zijn.
Vakantie
Het plan heeft de ambitie om dagelijks 25.000 mensen uit de verkeersopstoppingen te halen. Dit is niet haalbaar, concludeert het Telewerkforum. Gezien de nieuwe vormen van werken die nu voorhanden zijn, is tienduizend telewerkers realistisch. Het effect hiervan op de wegen is nog niet duidelijk. Als dertigduizend automobilisten thuis blijven, ontstaat er een verkeerssituatie vergelijkbaar met die van de zomervakantie. Het Telewerkforum hoopt dat het aantal van tienduizend telewerkers leidt tot een verkeerssituatie als die in de herfstvakantie.
Groot draagvlak
Uit een elektronische enquête blijkt dat er bij het bedrijfsleven een groot draagvlak bestaat voor deelname aan het Fileverdunningsplan. In totaal reageert 96 procent positief en 62 procent ziet geen onoverkomelijke belemmeringen in de aard van de werkzaamheden. Heel concreet acht 70 procent van de respondenten het mogelijk deel te nemen aan het plan. Overigens is fileverdunning niet het voornaamste motief van de werkgevers om over te gaan op telewerken. De belangrijkste reden voor bedrijven is het aantrekken en behouden van personeel. Werknemers zien in telewerken namelijk een toename van vrijheid en zelfstandigheid.
De ondervraagde organisaties zien geen onoverkomelijke belemmeringen voor de invoer van telewerken. Belemmerende factoren zijn wel de beeldvorming van deze vorm van arbeid, de benodigde veranderingen in de organisatie en nieuw overheidsbeleid. Ook de technische eisen zijn te realiseren. De stand van de techniek vormt geen belemmerende factor voor werken op afstand.
Plannen
Om de doelgroep te bewegen de fysieke autobanen te verlaten en zich aan te sluiten op de elektronische snelweg, hebben de betrokken organisaties een communicatieplan opgesteld. Deze opzet moet deelnemers werven en ondersteunen en telewerken als nieuwe vorm van werken presenteren.
De invoering van het Fileverdunningsplan neemt vier jaar in beslag. Naast een goede communicatie is ook een financiële stimulans essentieel om werkgevers over de streep te trekken. De overheid dient volgens de haalbaarheidsstudie de kosten voor zijn rekening te nemen die voortvloeien uit het communicatieplan. De feitelijke investeringen in de telewerkplekken zullen echter uit het bedrijfsleven zelf moeten komen. De onderzoekers gaan uit van zestig miljoen gulden overheidsbijdrage en 240 miljoen gulden aan bedrijfsinvesteringen.
Getronics staakte experiment
In tegenstelling tot de positieve reactie van andere bedrijven, staakte Getronics vorig jaar de proef met telewerken. De onderneming gaf aan dat de thuiswerkers minder werk verzetten dan op kantoor. Ook het contact met collega’s nam af. De IT-dienstverlener biedt overigens wel mogelijkheden tot telewerken in regionale centra.
IBM werkt momenteel hard aan uitbreiding van telewerkmogelijkheden. Werknemers kunnen thuis aanloggen op het interne netwerk van het bedrijf. Daarnaast zal IBM hotelkamers huren, waar het personeel kan werken.