"Na de beursgang moet Pink Roccade weer op zoek gaan naar leuke, startende bedrijven die de dienstverlening kunnen innoveren, zoals vroeger met Pink Elephant; Oud-directeur Michiel Westerman zwaait nu de scepter bij Twinning, dus die relatie ligt er al."
Dat zegt Han van der Zee, directeur van Kpmg’s onderzoeksinstituut Nolan Norton. Hij beschouwt de gang naar de Amsterdamse beurs als de enige uitweg voor verdere groei, nadat de overname door Getronics mislukte. Van der Zee denkt dat de IT-dienstverlener een sterke Nederlandse rol kan spelen. "IT-dienstverleners vallen uiteen in multinationals en lokaal opererende spelers. Aangezien Pink Roccade internationaal nauwelijks aanwezig is, zou het verstandig zijn als ze hun specifiek Nederlandse positie uitbouwen."
Ook Ad van de Laar, beursanalist van zakenbank Labouchere, verwacht dat Pink Roccade door de beursgang zijn "momentum voor overnames" weer terugkrijgt. "Het millenniumprobleem waar het bedrijf zoveel last van zou hebben, is grondig aangepakt. In het informele circuit is men er nu van overtuigd dat Getronics-topman Risseeuw dit probleem alleen heeft aangegrepen om zijn bod te verlagen, omdat IBM stukken lager bood."
Vlam in de pan
Door de beursgang wil Pink Roccade meer aanzien krijgen in een markt die wordt gekenmerkt door concurrentie, internationalisering en consolidatie. Ook verkrijgt het kapitaal om overnames te plegen die de broodnodige groei moeten waarborgen. Bovendien is een beursnotering een middel om mensen via aandelenparticipaties binnen te halen of te behouden. Naar verwachting zal op 7 juli de eerste notering aan de AEX -Effectenbeurs van Amsterdam Exchanges gerealiseerd zijn.
Voorzichtigheid is echter troef bij de staat: de beursgang verloopt gefaseerd. In eerste instantie worden maximaal 4,8 miljoen stuks aangeboden, ongeveer eenderde van alle uitstaande aandelen. De introductiekoers ligt tussen de 25,50 (56,10 gulden) en 28,50 (62,70 gulden). Pas later zal de overheid het resterende belang van de hand doen. "Deze fasering heeft waarschijnlijk te maken met het huidige beursklimaat", zegt Van de Laar. "Op het moment dat de beurs weer flink aantrekt, kan de rest van het belang worden aangeboden. Op deze manier voorkomt de regering de eventuele kritiek dat het bedrijf à la DAF te goedkoop wordt afgestoten."
Steven Vrolijk, analist van ING Barings, verwacht dat de beursvlam binnen korte tijd wel weer in de pan zal slaan. "De IT-servicesmarkt is nu goedkoop de koersen zijn laag. Hoewel de verwachtingen niet zo overspannen zijn als in 1998, zijn ze wel goed." RS