De bonden hebben deze week met de werkgeversvereniging ICT een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de hardwaresector. Een algemeen verbindendverklaring moet er later dit jaar voor zorgen dat alle bedrijven aan de afspraken gebonden zijn. Betrokkenen hopen dat ook software- en telecombedrijven zich aansluiten.
De nieuwe cao voor de Informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche (ICK) loopt tot 1 april 2000 en geldt voor ongeveer veertigduizend werknemers. Grote bedrijven als IBM, Unisys, ICL en Triple P vallen onder deze cao. Voor zover deze ondernemingen over eigen regelingen beschikken, geldt de cao vooralsnog aanvullend.
De bonden dienen in het najaar een verzoek in bij het ministerie van Sociale Zaken voor een algemeen verbindendverklaring van deze cao. Als dit departement hiermee instemt – de vakbonden verwachten hierover weinig problemen – kan geen enkel bedrijf in de hardwaresector om de overeenkomst heen.
Branchebreed
Ook ondernemingen uit de softwaremarkt kunnen zich aansluiten bij de gemaakte afspraken. In de vorige termijn heeft geen enkel softwarebedrijf van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Partijen overwegen ook een instapmodel op te stellen voor de telecombranche.
John Koudys van CNV hoopt evenwel dat deze ontwikkelingen uiteindelijk leiden tot een cao voor de gehele ICT-branche. Makkelijk zal dit echter niet gaan. "De softwarebranche beschikt bijvoorbeeld niet over een werkgeversvereniging. Dit maakt de onderhandelingen dan ook erg lastig. Daarnaast is deze sector erg individualistisch ingesteld."
Sjerp Holterman van De Unie verwacht dat dit akkoord ook aanslaat in andere sectoren, maar denkt niet dat er binnenkort een cao voor de gehele ICT-branche komt. "Dat zal zeker nog vijf jaar duren." Gerard van Hees van FNV heeft zich erbij neergelegd dat er onvoldoende draagvlak bestaat voor een branchebrede cao.
Kinderopvang
In de nieuwe ICK-cao is een salarisverhoging vastgesteld van 2,75 procent. Per 1 oktober komt daar nog een half procent bij. De bonden hadden om 3,5 procent gevraagd. Daarnaast hebben de partijen het keuzemodel arbeidsvoorwaarden uitgebreid. Het personeel kan maximaal twaalf ADV-dagen kopen of verkopen en het verdiende geld aanwenden voor bijvoorbeeld langdurig verlof.
De werkgevers hebben ingestemd met een bedrijfstakregeling voor kinderopvang vanaf het jaar 2000. Onderhandelaar Hans Keukelaar van Vereniging ICT zegt dat de werkgevers hieraan veel waarde hechten, maar geen collectieve financiering accepteren. "Met name kleinere bedrijven hebben veel aan een bedrijfstakregeling. Maar iedere partij moet wel het eigen gebruik betalen."
Verder hebben de onderhandelaars afgesproken dat de werkgever voortaan de kosten van relevante studies betaalt. De partijen scherpten tevens de regeling voor deeltijd aan. Werkgevers die een verzoek hiertoe afwijzen, moeten dit schriftelijk motiveren. Werknemers kunnen beroep aantekenen tegen een afwijzing.