Intel-president Craig Barrett meent dat de Nederlandse overheid een goed IT-beleid voert en dat het land vooraan staat om een haven voor elektronische commercie te worden. De Intel-topman bezocht Nederland ter afsluiting van een Europese tournee. Verder tekende hij overeenkomsten met de Universiteit Twente (UT) en internetprovider World Online.
De chipproducent heeft de UT aangewezen als Nederlandse partner voor zijn Focus University-programma. Daaronder vallen wereldwijd 29 universiteiten, waaronder Stanford, MIT, Oxford en Cambridge. Het Focus-initiatief omvat het beschikbaar stellen van apparatuur en het delen van informatie alsook het opzetten van samenwerkingsprojecten en onderzoeksprogramma’s. Barrett ontkende dat deze ‘benoeming’ van de UT gevolgen of invloed heeft op de mogelijke vestiging van een Intel-rekencentrum in Amsterdam. De keuze voor de plaatsing van dat netwerkknooppunt annex hoofdkwartier zweeft nu nog tussen Londen en Amsterdam. De topman zei dat er binnen enkele maanden een besluit hierover wordt geveld.
Randgebeuren
Ook heeft Intel een aandeel genomen in de Europese Internetprovider World Online. Barrett omschreef deze financiële injectie als ‘marginaal’. "Wij doen in wezen twee soorten investeringen: in jonge, veelbelovende bedrijven en technologieën en in markten ter bevordering van de algehele IT-industrie. Over die laatste categorie praten we hier. We investeren jaarlijks driehonderd miljoen dollar en de overeenkomst met World Online betreft slechts enkele tientallen miljoenen." Volgens ingewijden zou Intel daarmee 10 tot 15 procent van de provider in handen krijgen.
President Barrett uitte verder lovende woorden over de mogelijkheden van Nederland als elektronische toegangspoort voor Europa. De topman had eerder die vrijdag al gesprekken gevoerd met Annemarie Jorritsma, minister van Economische Zaken, over initiatieven van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven om internetgebruik te bevorderen. "De reeds aanwezige infrastructuur, maar ook de opkomst van goedkope breedbandtechnologieën zoals internet-via-de-kabel, biedt veel kansen." Hij benadrukte, zoals bijna alle IT-leveranciers tegenwoordig, het belang van elektronische handel en de – veranderde – rol van zijn bedrijf als oplossingenleverancier.
Verwarrend
De presentatie die Barrett tijdens zijn toespraak toonde, bevatte een Europese landkaart met de verbindingen per hoofdstad naar de internetbackbone. Daaruit bleek echter dat de grootste capaciteitslijn van Europa naar de Verenigde Staten nog altijd via Londen loopt. Eerder die week was de topman aanwezig op een Dow Jones-bijeenkomst in Londen waar hij juist forse kritiek uitte op de bandbreedtecapaciteit van Groot-Brittannië en de inzet van de Engelse overheid. Tot slot liet Barrett in Amsterdam ook nog doorschemeren dat Intel de oprichting van meerdere grote Europese vestigingen niet uitsluit.