De integratie van Akzo Information Services (AIS) en Origin verloopt moeizaam. De oorspronkelijk gehanteerde overgangsdatum van 1 juli is niet gehaald. "Desondanks zijn we goed op streek. We knopen de losse eindjes aan elkaar en we verwachten in de tweede week van juli rond te komen", relativeert Origin woordvoerder Toby Ellson de vertraging. "Losse eindjes kunnen echter grote problemen opleveren", dreigt Wil Brand van FNV Bondgenoten.
Hoewel niemand het belang en de strategische stap van Origin en Akzo in twijfel trekt, zijn er nog belangrijke hobbels te nemen. Zo moeten de NMA (Nederlandse Mededingings Autoriteit) en de ondernemingsraden van beide bedrijven de fusie nog goedkeuren. Het grootste obstakel vormen echter de arbeidsvoorwaarden van AIS-medewerkers, die onder de Origin-cao moeten gaan vallen.
Discussie
Volgens Brand van FNV is er nog geen overeenstemming over de arbeidsvoorwaarden van AIS-medewerkers. De discussiepunten hebben betrekking op pensioenrechten, werktijden en salarissen. "Het is technisch mogelijk om de huidige arbeidsvoorwaarden van AIS-medewerkers te vertalen naar de Origin-cao. Daartoe heeft de FNV een voorstel ingediend", aldus de vakbondsman.
Het overleg tussen de fuserende organisaties en de vakbonden vindt dinsdag 6 juli plaats. Waar Origin positief is over de uitkomsten van het overleg houdt FNV Bondgenoten, wellicht uit tactische overwegingen, een forse slag om de arm. "Het ziet er positief uit, hoewel je nooit weet met welke opmerkingen de verschillende partijen gaan komen", aldus Ellson. Brand bezigt krachtiger termen: "Op 6 juli is het erop of eronder. Geen overeenstemming betekent verdere vertraging van de integratie." Op donderdag 8 juli buigen de FNV-leden zich over de resultaten van het overleg. Brand schat de succeskans op 50 procent.
Moeizaam
Ruim drie maanden geleden kondigde chemieconcern Akzo Nobel aan zijn IT-dochter bij Origin onder te willen brengen. Akzo Information Services is met zijn zevenhonderd medewerkers binnen het Nederlands/Zweedse bedrijf verantwoordelijk voor de IT in Europa, Noord-Amerika en Azië. Het lange integratietraject duidt op moeizame en complexe onderhandelingen. "Het integreren van cao’s is altijd een complex proces. Dat vergt veel aandacht, zeker in de sfeer van pensioenrechten", zegt voormalig Origin-manager Wim Korte.
Maar naast de pensioenen spelen andere zaken. Zo kent AIS een werkweek van 36 en Origin van veertig uur. De cao van Origin is flexibeler dan die van AIS. Origin werkt met het zogenoemde cafetaria-model, waarbij werknemers hun eigen arbeidsvoorwaarden samenstellen. Die verschillen moeten gladgestreken worden.
Voordelen
Ondanks de complexe integratie zijn vriend en vijand overtuigd van de voordelen van de fusie. Robert Pickering, bestuursvoorzitter van Origin, noemde in maart Akzo’s strategische uitbesteding van IT-diensten zelfs een voorbeeldfunctie voor andere multinationals. Korte spreekt over een belangrijke internationale uitbreiding voor Origin.
AIS-directeur Sip Reintsema zei tijdens de aankondiging van de integratieplannen in maart nog dat beide bedrijven goed op elkaar aansluiten, met name op het gebied van bedrijfscultuur. Voor een succesvolle integratie is echter ook een goede aansluiting van overlegstructuren en arbeidsvoorwaarden nodig.