De hoeveelheid nieuwe glasvezelkabel die momenteel in de grond of op de zeebodem wordt gelegd, is verbazingwekkend groot. De prijzen voor telecom-verkeer zullen als gevolg daarvan tot in de verre toekomst sterk dalen. De kans bestaat zelfs dat het minuten-tarief verdwijnt.
Volgens het onderzoek ‘Europe’s Fiber Frenzy: Supplied Push or Demand Pull?’ van de Yankee Group groeit de netwerkcapaciteit dusdanig dat het tot in de verre toekomst aan alle vraag voldoet. Zelfs als het internet en IP-gerelateerd dataverkeer met het huidige tempo blijft doorgroeien. De reden voor de overvloed is tweeledig.
Ten eerste zijn na de liberalisering van de Europese telecommarkt tal van nieuwe spelers actief geworden.Zij leggen voortvarend nieuwe netwerken aan. De tweede reden is technologisch van aard. De opkomst van de zogenoemde ‘dense wavelength division multiplexing’-technologie (Dwdm) zorgt ervoor dat de capaciteit van zowel bestaande als nieuwe glasvezelkabels danig opgevoerd kan worden. Yankee verwacht bijvoorbeeld dat de capaciteit van de belangrijkste transatlantische verbindingen tussen de Verenigde Staten en Europa tussen nu en het jaar 2001 verzesvoudigt tot een totale capaciteit van 750.000 Gigabit per seconde.
Massaproduct
Bandbreedte wordt daarmee een ‘massa-product’ of grondstof, waarop nog nauwelijks winst valt te behalen door telecomoperators. Net zoals als op de grondstoffenmarkt, denk aan olie, zal slechts de wet van vraag en aanbod regeren.
In Europa is men momenteel bezig met de aanleg van vier tot zes netwerken tussen de belangrijkste bevolkingscentra. Elk netwerk krijgt een gigantische capaciteit. De meeste nieuwe netwerken gebruiken 12-24 glasvezelparen per kabel. Elk glasvezelpaar heeft een capaciteit van 160 Gbps – aanzienlijk meer dan de 10 Gbps van de huidige generatie glasvezelverbindingen. Upgrades naar 320 Gbps of 400 Gbps zullen binnen een jaar mogelijk zijn. Men werkt aan nog hogere data-doorvoer per vezelpaar. Dit betekent dat de potentiële capaciteit tussen de belangrijkste Europese steden met een factor duizend (!) zal stijgen in de komende drie jaar.
Speculanten
Volgens Yankee zal de bouw van nieuwe netwerken met horten en stoten verlopen. Niet iedereen krijgt direct toegang tot deze ‘hoorn des overvloeds’. Noord-Europa profiteert in eerste instantie meer dan de rest van het continent. Yankee Group sluit verder niet uit dat grote hoeveelheden capaciteit niet direct beschikbaar komen, maar in ‘reserve’ worden gehouden door nieuwe telecomoperators, ook wel moderne bandbreedte ‘speculanten’ genoemd.
Er is vraag genoeg naar nieuwe bandbreedte. De meeste vraag zal komen van internetproviders en van bedrijfsnetwerken/intranetten-beheerders. Het conventionele spraakverkeer wordt steeds minder belangrijk.
De prijzen voor data- en spraakverkeer zullen dramatisch blijven dalen. Yankee voorziet een jaarlijkse prijsdaling van 60 procent per jaar op de transatlantische route. Ook binnen Europa blijven prijzen sterk onder druk staan. De analist van de Yankee Group vraagt zich in een rapport serieus af hoe lang telecommaatschappijen nog ‘gebruikskosten’ kunnen blijven vragen voor lange afstand- en internationale telefoonverkeer. Het einde van het minutentarief is misschien dichterbij dan we nu vermoeden.