De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben het akkoord over privacy-bescherming, onder meer op internet niet getekend. Dit had deze maand moeten gebeuren maar is nu enkele maanden uitgesteld.
Het knelpunt schuilt in de bepaling wanneer de nieuwe privacy-regels moeten gelden. De VS wil Amerikaanse bedrijven ruimschoots de tijd geven zich aan te passen terwijl de elektronische handel blijft bloeien. De EU wil daarentegen zo snel mogelijk wereldwijde wettelijke bescherming van persoonlijke gegevens invoeren.
Volgens de bepalingen van het akkoord moeten bedrijven consumenten toegang verschaffen tot de gegevens die over hen zijn verzameld. Burgers hebben daarbij het recht die gegevens te wijzigen of zelfs te wissen.
Deze regels gelden al binnen de EU; dat is niet het geval in de Verenigde Staten. Daar is het legaal en gebruikelijk om consumenteninformatie te verhandelen. De VS zitten er niet om te springen deze regels in te voeren omdat als gevolg daarvan Amerikaanse bedrijven veel kosten moeten maken voor het opstellen van de databanken voor consumenten.
In het slechtste scenario leidt het geschil tot een handelsoorlog, waarbij de EU Europese bedrijven kan verbieden gegevens van consumenten te verkopen aan Amerikaanse organisaties. JB