Het salaris van de individuele automatiseerder is het afgelopen jaar gemiddeld met 10 procent gestegen. Met name leden van de directie, testers en Internetspecialisten ontvangen een beduidend hoger loon. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van het beloningsonderzoek IT-1999 van De Breed & Partners management consultants.
Het gemiddelde loon van de automatiseerder ligt nu op 6506 gulden bruto per maand. Vorig jaar was dit nog 5916 gulden. Deze loonstijging van 10 procent is exact gelijk aan die van vorig jaar. Toch neemt de inhoud van het loonzakje van de automatiseerders sneller toe dan die van werknemers in andere branches.
"De stijgingen van de salarissen in de IT-branche liggen duidelijk boven het landelijk gemiddelde. Wat dat betreft zijn de automatiseerders nog steeds gezegend", zegt Joost Emke van De Breed & Partners uit Breda. De consultant plaatst hierbij wel kanttekeningen. Daarbij komt hij tot de voorlopige conclusie dat de enorme loonstijging in de sector aan het afvlakken is. Hij baseert zich hierbij op de analyse van de salarisstijgingen per beroepsgroep. De resultaten hiervan zijn nog niet beschikbaar.
Lage leeftijd
De forse stijgingen vallen voor een deel toe te schrijven aan de lage leeftijd van de gemiddelde automatiseerder; meer dan 50 procent van de onderzochte beroepsgroep heeft een leeftijd tussen 26 en 36 jaar. "In deze leeftijdscategorie maken mensen grote salarissprongen", verklaart Emke.
Uiteraard speelt ook de krapte op de arbeidsmarkt een grote rol. "Met name het midden- en kleinbedrijf maakt zich nog wel eens schuldig aan het lokken van potentiële werknemers met een goed salaris. Grote bedrijven kunnen zich op de arbeidsmarkt nog onderscheiden met opleidingen en een goed carrièreperspectief."
Directie
Het salaris van directeuren is het meest gestegen, met 17,9 procent. Het gemiddelde loon van de directieleden bedraagt nu 10.595 gulden per maand. Testers zien hun loon met 15,2 procent stijgen. Hun maandsalaris bedraagt nu gemiddeld 5479 gulden. Ook de Internetspecialisten kunnen goede tijden tegemoet zien. Hun salaris nam met 14,6 procent toe tot 5509 gulden. Door de enorme Internethype zijn de specialisten op dit gebied schaars, waardoor de lonen stijgen.
De grote verliezers van dit jaar zijn de telecomadviseurs. Hun loon neemt met slechts 0,8 procent toe tot 6063 gulden. Hiermee zitten ze zelfs onder de inflatiecorrectie. Ook de applicatiebeheerders en de verkopers zijn slecht af met een stijging van respectievelijk 2,3 en 2,9 procent. Het is duidelijk dat niet-technische professionals gemiddeld minder scoren. Kennelijk is er op de arbeidsmarkt geen groot tekort aan adviseurs en commerciële medewerkers.
Opleidingen
De Breed & Partners nam ook de gevolgde opleidingen onder de loep. Automatiseerders moeten als geen ander de snelle ontwikkelingen op hun vakgebied bijhouden en naast hun dagelijkse werk tal van cursussen bezoeken. Opvallend is dat maar liefst 36 procent van de ondervraagde professionals een managementcursus heeft gevolgd. "Kennelijk verlangen werkgevers niet alleen van automatiseerders dat ze de ontwikkelingen op hun vakgebied bijhouden, maar dat ze daarnaast ook managementvaardigheden opdoen", analyseert Emke.
Na de managementcursussen volgen de automatiseerders het meest de ambi-opleidingen (29 procent). Ook de leergangen voor adviesvaardigheden zijn populair; 28 procent schreef zich hiervoor in. Windows NT is het eerste product dat op het lijstje voorkomt. In totaal volgde 25 procent een cursus over dit besturingssysteem. Ruim 20 procent volgde een Oracle-studie.
Auto’s
De IT-werkgevers bieden hun personeel meer variatie aan lease-auto’s. In voorgaande jaren had de branche een voorkeur voor een beperkt aantal auto’s. Nu rijden automatiseerders in wagens van meer merken rond. De Volkswagen Golf blijft de meest gereden auto, maar het aandeel is slechts 5,7 procent. De Opel Astra eindigt als tweede met 5 procent, gevolgd door de Renault Megane (4,2 procent), de Volkswagen Passat (3,6 procent) en de Renault Laguna (2,3 procent).