De politieregio’s willen vijfhonderd miljoen gulden lenen om IT-achterstanden weg te werken. Het Rijk neemt alleen de rente voor zijn rekening. De politie zet de extra middelen in om een ‘masterplan IT’ uit te voeren.
Dit landelijke plan moet er uiterlijk 1 november zijn. Minister Peper (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BZK) en de korpsbeheerders, de burgemeesters van de centrumgemeente in politieregio’s, hebben een principe-akkoord bereikt over onder meer het inlopen van IT-achterstanden.
Partijen zijn het erover eens dat een ‘gezamenlijk geformuleerd beleid’ voor IT nodig is. Een integrale lange-termijnvisie voor de politiële informatievoorziening ontbreekt. Bovendien bestaan tussen de regio’s grote verschillen wat betreft de staat van de informatievoorziening. Dat wreekt zich vooral bij informatie-uitwisseling tussen regio’s onderling en tussen regio’s en de ministeries van BZK en Justitie. Regio’s moeten een gelijkwaardig IT-niveau krijgen.
Het Platform ICT zet het gezamenlijke beleid uit. Dat steunt bij de uitvoering op de Taakorganisatie ICT. "Het platform zorgt samen met de regio’s voor de incidentele financiering van de uitvoering van het vastgestelde masterplan ICT", aldus het akkoord. Ter dekking van de ‘verhoogde lasten’ reserveert Peper tien miljoen in 2001, voor de drie daaropvolgende jaren 24-, 41- en 61 miljoen, en 68 miljoen voor 2005 en verder. Dat sprake is van een lening, blijkt uit de nieuwsbrief van het Nederlands Politie Instituut. Directeur D. van de Meeberg noemt daarin het bedrag van vijfhonderd miljoen, dat ‘op de markt’ wordt geleend en waarvan de rente voor rijksrekening komt. Desgevraagd verklaart Van de Meeberg dat het in het akkoord om rentebedragen gaat. Voor de ‘cryptische’ formulering is gekozen omdat deze gang van zaken binnen de overheid ongebruikelijk is.
Bij de verbetering van de politie-IT staat standaardisatie hoog in het vaandel. In september 1996 werd al een ‘regiecommissie’ ingesteld, als reactie op een kritisch rapport uit 1994. Een werkgroep heeft een ‘Informatiemodel Nederlandse Politie’ uitgedacht, nu omarmd wordt als ‘standaard’ en ‘groeimodel’. Pogingen om de politie-informatievoorziening te stroomlijnen, hebben altijd te maken gekregen met regionaal beleden autonomie, die werd gerechtvaardigd met de grote onderlinge verschillen. Ook nu is succes van de beoogde centralere sturing niet verzekerd.