Wie straks bij zijn gemeente een paspoort aanvraagt, zal het document pas vijf werkdagen later in handen krijgen. De overheid neemt een nieuw systeem in gebruik dat paspoorten weer centraal op naam stelt. Terugdringing van het risico van fraude en kostenoverwegingen maken dit noodzakelijk.
Dit NGR-project (Nieuwe Generatie Reisdocumenten) moet begin 2001 een nieuw paspoort opleveren. De daarbij gebruikte geavanceerde technieken zijn duur. Alleen al daarom is het voor gemeenten vrijwel ondoenlijk om het personaliseren in eigen beheer uit te voeren. Door de personalisatie te centraliseren is minder kostbare apparatuur nodig. Bovendien hoeven de gemeenten niet meer een voorraad blanco paspoorten te hebben.
De nieuwe pas is geschikt voor – op termijn – vastlegging van biometrische persoonskenmerken. Dat is naar verwachting in 2003 technisch mogelijk. Het per 2001 uit te geven document is al wel geschikt om er een chip in op te nemen. Overigens is nog niet bepaald welk biometrisch gegeven of welke combinatie van gegevens (irisscan, vingerafdruk, handtekening) het zal worden.
Nu centrale personalisatie erdoor is, moet beslist worden of er ook een centrale ‘basisregistratie reisdocumenten’ komt. Het Expertise Centrum heeft vorig jaar een ‘negatieve registratie’ geadviseerd. Daarin worden alle paspoorten opgenomen die ongeldig zijn. Bij het agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) ligt een logisch ontwerp voor zo’n systeem gereed. Nadeel is dat een volledigheidsgarantie nooit te geven is. Dat kan wel bij een positief register, waarin alle uitgegeven geldige paspoorten staan. Volgens een BPR-woordvoerder zal daarover in de nabije toekomst een besluit worden genomen.