Randstad Automatiseringsdiensten kiest een andere koers voor de opleidingen van het personeel. De detacheerder heeft daartoe de afdeling ICT Academy opgezet, die de opleidingen centraal inkoopt en aanbiedt. Voorheen gebeurde dit op regionaal niveau. De organisatie verwacht automatiseerders nu beter te kunnen begeleiden.
Manager Peter van Oosterhout van ICT Academy geeft aan dat de centrale aanpak een aantal belangrijke voordelen moet opleveren voor Randstad. Allereerst kan het bedrijf door de schaalgrootte extra kortingen bedingen. Verder krijgt Randstad door een centrale inkoop en aanbod van de opleidingen een beter inzicht in de marktontwikkelingen, dan wanneer de regionale afdelingen op eigen houtje de opleidingsbehoefte peilen en afstemmen met het aanbod.
De ICT Academy is op 1 januari van dit jaar gestart met de voorbereidingen en zal op de eerste dag van het nieuwe millennium operationeel zijn.
Ontwikkelingsplan
De ICT Academy zal samen met iedere werknemer een persoonlijk ontwikkelingsplan opstellen. "We proberen dan twee tot vier jaar vooruit te kijken. Aan de hand van dit plan stellen we een opleidingstraject vast. Dit is uiteraard niet al te star, want er kan veel veranderen in een paar jaar", aldus Van Oosterhout.
De automatiseerders kunnen de opleidingen klassikaal of individueel volgen bij de voor de hand liggende instituten in Nederland, zoals Mind-II, waarin het bedrijf een belang heeft. Randstad Automatiseringsdiensten bespreekt wel de mogelijkheden zelf opleidingen te gaan verzorgen. "Dat heeft een hoop voordelen. Maar ik kan nog niet zeggen of we de opleidingen ook daadwerkelijk in eigen hand gaan nemen."
Trends
Randstad Automatiseringsdiensten stelt competence-managers aan die de trends op de ICT-markt intensief volgen. "We willen pro-actief opleiden. Dus moeten we van tevoren inzien welke trends zich gaan doorzetten", meent Van Oosterhout.
De manager verwacht bijvoorbeeld veel vraag naar Linux-opleidingen. Hij heeft echter nog geen zekerheid of deze trend doorzet. "Dat is een lastig verhaal. Op dit moment bestaat er nog geen vraag naar dit soort opleidingen. Ik verwacht wel dat die op gang komt. Maar, dan is er nog geen aanbod. Nu komen pas de eerste instituten met een Linux-opleiding. We kijken momenteel hoe we deze scholing op kunnen nemen in ons programma."
Verder volgt de onderneming de ontwikkelingen op het gebied van Linux-certificering. Automatiseerders kunnen voor systemen als Windows NT of Novell Netware een certificaat verdienen van de leverancier. Bij Linux ligt dit een stuk lastiger. "Ik zou niet weten wie deze taak op zich moet nemen", aldus Van Oosterhout.
Onderwijs
De detacheerder heeft inmiddels samenwerkingsverbanden opgezet met hogescholen. Zo startte Randstad vorig jaar met CMG, Iquip, Global Knowledge en de Haagse Hogeschool een duale hbo-opleiding voor mensen met een vwo-diploma. De studenten werken bij een van de deelnemende bedrijven en volgen een aantal dagen per week lessen aan de hogeschool.
Op dit moment evalueren de partijen het eerste jaar. Van Oosterhout verwacht dat het programma dit jaar doorgaat. "Onze ervaringen zijn positief; de deelnemers zijn erg goed en gemotiveerd."
Randstad werkt ook samen met de hogescholen in Enschede en Limburg. Het bedrijf zoekt momenteel naar nieuwe partners onder hogescholen en universiteiten. "De ervaringen die toekomstige automatiseerders opdoen in dergelijke trajecten is van onschatbare waarde."
IBM start Linux-opleiding in Nederland
IBM Learning Services (ILS) speelt in op de verwachte vraag naar Linux-opleidingen. Het instituut start deze week in Nederland zijn eerste cursus op het gebied van dit open source-systeem. In de tweede helft van dit jaar introduceert ILS nog twee Linux-cursussen. Voor managers verschijnt een opleiding voor Linux-bewustzijn op Internet. Ze leren dan wat het besturingssysteem precies is en wat het kan betekenen voor hun bedrijf.