Een groot aantal ‘carrier select’-diensten dreigt binnenkort het loodje te leggen. Slechts 3 procent van de particulieren belt goedkoper naar het buitenland via een viercijferige code.
Professor Arnbak, voorzitter van het toezichthoudend orgaan Opta, luidt de noodklok over deze vorm van dienstverlening. Hij waarschuwde tijdens het telecom-congres World Topics voor financiële debacles. Het systeem van de voorkeuze is voor het grote publiek toch moeilijk te doorgronden, aldus Arnbak. Hij sprak van een onduidelijke markt. Bovendien wordt het bellen naar het buitenland snel goedkoper.
Verder kondigde de Opta-voorzitter aan dat KPN Telecom in Rotterdam haar netwerk bij wijze van proef zal openstellen voor een concurrent. Zonder eigen investeringen kan een nog nader bekend te maken telecom-operator rechtstreeks onbelemmerde toegang krijgen tot een verdeelcentrale van KPN. Telecom-gigant MCI Worldcom zou graag aan dit experiment willen deelnemen, zo bleek tijdens het congres.
Openstellen
Met de proef volgt KPN Telecom het ‘Richtsnoer voor ontbundelde toegang’. Daarin schrijft de Opta voor dat het complete KPN-netwerk open moet worden gesteld voor de concurrentie. Het experiment is nodig omdat eerst ervaring moet worden opgedaan met het openstellen van centrales. Deze zijn helemaal niet ingesteld op gebruik door derden. De centrales zijn namelijk gebouwd in een tijd dat er in Nederland geen sprake was van concurrentie.
Tenslotte maakt Arnbak zich sterk voor lagere tarieven voor het bellen van vast naar mobiel. Op de GSM-aanbieders wordt zware druk uitgeoefend deze tarieven te verlagen. Arnbak heeft de sterke indruk dat de vijf mobiele aanbieders onderlinge prijsafspraken hebben gemaakt voor de interconnectie, de verbinding naar een GSM-apparaat.
Kamervragen
Ondertussen zijn de recente activiteiten van de Opta in politieke kringen niet overal in goede aarde gevallen. Met name de VVD maakt zich bij monde van Hella Voûte-Droste en Atzo Nicolai zorgen over de door Opta opgelegde verplichting aan KPN om de tarieven te verlagen, zo meldt De Telegraaf. "Die lage tarieven lijken wel leuk, maar ze kunnen averechts werken", aldus Nicolai. Het weerhoudt de concurrentie ervan te investeren in een nieuwe infrastructuur. Voûte en Nicolai zullen er bij de minister van Verkeer en Waterstaat op aandringen om de Opta-beslissing over tarifering nader te onderzoeken. CORR.