De top van EDS Benelux, waaronder algemeen directeur Jan Sinoo is opgestapt. Aanleiding is de splitsing van de organisatie in een Nederlands deel en een deel dat België en Luxemburg omvat. Hierdoor is de Benelux-laag overbodig. Ook Huib Winkel, algemeen directeur EDS Nederland, vertrekt na een dienstverband van minder dan een jaar.
Het vertrek van de Benelux-laag komt voort uit de wereldwijde reorganisatie, gestart door de hoogste man Dick Brown, en is volgens betrokkenen geen verrassing. De Amerikaanse topman voert momenteel een sanering uit en wil dat zijn bedrijf door middel van transities en kostenbesparingen sneller op marktontwikkelingen kan inspelen. Brown verwacht dat EDS zich in de afzonderlijke landen nadrukkelijker profileert. Daarbij moet de indeling van de organisatie minder op klantgroepen zijn gericht en meer op de landen zelf. De Benelux-top is in deze visie overbodig.
Winkel
Het congé van Winkel doet wel de wenkbrauwen fronsen. Sinoo riep immers in oktober 1998 de hulp in van interim-manager Huib Winkel, omdat hij het zelf te druk had met de Benelux-zaken.
De Nederlands directeur zal eind september de organisatie alweer verlaten. Hij past niet meer in het managementprofiel dat door Brown is opgesteld. EDS Nederland moet zich nadrukkelijker profileren en dat is kennelijk niet aan Winkel besteed. Het is overigens maar de vraag of hij deze taak op zich had willen nemen. Dat nu een marketeer is benoemd als nieuwe directeur in Nederland is in dit kader geen verrassing. Jos Schoemaker volgt Winkel per 1 oktober op. Hij was in 1995 marketingdirecteur van EDS in Nederland. Hij vertrok na de overname van CVI, het rekencentrum van de Nederlandse Spoorwegen, naar EDS-vestigingen in Indonesië en later Australië. De marketeer is bovendien gespecialiseerd in acquisities.
Goede kerel
Huib Winkel zegt dat zijn vertrek niet voortkomt uit een conflict. "Ik kan me best voorstellen dat mensen vraagtekens zetten bij het vertrek van Sinoo en mij. Maar, ik heb nu eenmaal een tijdelijk dienstverband. Na mijn aantreden heb ik een aantal veranderingsprocessen ingezet. Deze zijn sneller voltooid dan verwacht." Tijdens het kortstondige bewind van Winkel startte de ingrijpende reorganisatie, waarbij 67 mensen in Nederland hun baan verliezen.
De Ondernemingsraad (OR) betreurt het vertrek van Winkel. De Nederlands directeur was volgens OR-voorzitter Rob Korevaar een openhartige man. Ook vakbondsman Wim Burggraaf (CNV) noemt Winkel een "heel goede kerel". De reorganisatie zal volgens Korevaar en Burggraaf geen vertraging oplopen door het vertrek van Winkel.
Driejarenplan
Jan Sinoo is ongeveer twee jaar in dienst geweest als directeur EDS Benelux. Hij kwam over van de internationale consultancy-divisie van Kpmg en stelde een driejarenplan op met drie doelstellingen: de consolidatie van de organisatie die scheef was gegroeid door overnames, het uitgroeien van een positie als middelgrote naar een grote IT-dienstverlener en het verbeteren van het imago dat de buitenwereld nog steeds als te Amerikaans beleeft.
"Ik kwam er al snel achter dat ‘EDS Benelux’ niet bestaat", beweert hij. "Het zou niet verstandig zijn geweest om als één organisatie verder te gaan. De focus van onze activiteiten ligt meer regionaal. De organisaties zijn ook sterk gegroeid. Ze kunnen beter als aparte ondernemingen geleid worden. Vorig jaar juni besloot ik de Nederlandse en de Belgische/Luxemburgse organisaties te splitsen."
Versnelling
In Sinoo’s opzet zou de splitsing in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden. De aanstelling van Dick Brown als opvolger van ceo Les Alberthal versnelde de gang van zaken. Volgens Sinoo is het altijd de bedoeling geweest om de Benelux-managementlaag te schrappen. "Dit past ook in het streven van Brown om de communicatielagen sterk te verminderen. Hij wil een directe lijn tussen de systeemontwikkelaar, de klant en de EDS-top. Het gaat erom dat een grote internationale klant met bijvoorbeeld een hoofdkantoor in Nederland direct toegang krijgt tot Brown om zich te vergewissen of het de steun heeft van de hele EDS-organisatie."
Sinoo vindt de opmerking dat hij te snel vertrekt niet terecht. "Het is inherent aan de snelle ontwikkelingen in het IT-veld. Emotioneel gezien is het vertrek moeilijk, maar rationeel beschouwd is het de juiste stap. Het huis is op orde." Op de vraag waarom hij niet gekozen heeft voor de functie van directeur EDS Nederland wil hij niet ingaan. Een zegsman laat echter doorschemeren dat Sinoo Europese ambities nastreeft. Wellicht met zijn eigen managementbedrijf, dat hij weer wil oppakken, of elders.