De softwarebedrijven Microsoft en Cognos gaan onder leiding van IBM kant-en-klare analysetoepassingen leveren voor kleine en middelgrote bedrijven. Met het pakket kunnen bedrijven een gegevenspakhuis opzetten en de gegevens analyseren. Het totale productenpakket wordt in het kader van IBM’s Server-Proven programma op de markt wordt gezet.
Elke betrokken bedrijf draagt een aantal van zijn soft- en hardwareproducten bij aan het initiatief. De Olap-tool (online analytical processing) Novaview 2.0 van Cognos, een bureauhulpmiddel exclusief ontworpen voor gebruik in combinatie met Microsoft SQL Server 7.0 Olap Services. IBM levert met de Netfinity Server de benodigde hardware en Microsoft zorgt voor de SQL Server 7.0 database.
Eenvoudig
De alliantie zegt bij monde van Cognos vice-president Patrick O’Leary dat het productpakket bij uitstek geschikt is voor kleine tot middelgrote organisaties. Het stelt gebruikers in staat om op relatief eenvoudige wijze de opgenomen gegevens te bestuderen, trends op te sporen, analyses uit te voeren, voorspellingen te doen en bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Het pakket is verkrijgbaar bij wederverkopers en distributeurs.
Interfaces
Microsoft maakte eerder al bekend te werken aan uitbreidingen voor zijn OLE (object linking and embedding) DB-interfaces voor gegevenspakhuizen. Daarmee moet functionaliteit en software voor het analyseren van gegevens makkelijker zijn te integreren met databanken.
Deze zogenoemde OLE DB for data mining valt onder Universal Data Access-strategie van de softwareleverancier. De nieuwe uitbreidingen voegen zich bij de reeds bestaande OLE DB voor Olap-interfaces (online analytical processing). Deze technologie is in principe niet alleen bedoeld voor middelgrote bedrijven, maar ook voor organisaties die grote toepassingen willen bouwen. Hoewel Microsoft nog geen vaste voet aan de grond heeft in deze zogenoemde bovenkant van de softwaremarkt, groeit het bedrijf daar wel langzaam maar zeker naar toe.
Diverse applicaties
SQL Server-marketingmanager Barry Goffe van Microsoft zegt dat hulpmiddelen voor datapakhuizen steeds meer gebruikt worden voor het analyseren van gegevens in diverse applicaties. Hij noemt als voorbeelden systemen voor het beheer van klantenrelaties. "Er spelen daar echter twee grote beperkingen mee; de hoge prijs van de benodigde hulpmiddelen en de relatief slechte verbinding met de databank."
Veel bedrijven halen volgens de Microsoft manager de gegevens die zij willen analyseren handmatig uit de applicaties om er dan pas gegevenspakhuis-tools op los te kunnen laten. De OLE DB-extensies moeten dit proces vereenvoudigen door hun producten te laten aansluiten op onderliggende databanken. Overigens hoeven dat niet per se Microsoft-producten te zijn.