Softwareleverancier Novell breidt het bereik van zijn NDS-technologie (Novell Directory Services) uit door het Linux-besturingssysteem te ondersteunen. Verder lanceert het in juli een synchronisatiehulpmiddel en heeft het NDS-applicatie-ontwikkelaar Netoria overgenomen.
Dit maakte het bedrijf bekend op de Brainshare-gebruikersconferentie die vorige week plaatsvond in Nice. De NDS-versie voor het populaire Linux komt in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt. Novell besteedt al enige tijd aandacht aan de groeiende Linux-markt. "Maar wij ontwikkelen voor veel meer besturingssystemen", bevestigt een woordvoerster. De eerste resultaten van dat ontwikkelwerk laten echter nog even op zich wachten.
Gelijkzetten
Eerst komt in juli een nieuw product uit met de naam Synchronity. Deze software is ontwikkeld door het bedrijf Netvision dat al een programma onder dezelfde naam biedt. De nieuwe Novell-software gebruikt NDS als hoofd-directory en synchroniseert gegevens uit andere directory’s, zoals systeemgegevens van besturingssystemen (Windows NT en Netware) en berichten van groupwarepakketten (Microsoft Exchange en Lotus Domino).
Synchronity is echter, gezien de beperkte schaalbaarheid, niet bedoeld als meta-directory, zegt analist Jamie Lewis van onderzoeksbureau The Burton Group. Overigens komt Netvision later dit jaar met modules die het product koppelen aan Microsofts Active Directory dat verschijnt in het aanstaande Windows 2000. Netvision werkt ook aan ondersteuning voor andere directory’s, waaronder Suns Unix-variant Solaris, de berichtentechnologie Ldap (lightweight directory acces protocol) en Peoplesofts erp-software.
Kweekvijver-koop
Verder neemt Novell softwareleverancier Netoria over. De koper wil zo meer applicaties voor het eigen NDS op de markt krijgen. Het hiermee gemoeide bedrag is niet bekendgemaakt. Novell zegt dat de kosten dermate laag zijn dat het geen merkbare invloed zal hebben op de financiële resultaten. Het opgekochte bedrijf heeft dan ook maar acht werknemers in dienst. Overigens is Netoria één van de beginnende bedrijven die financiering hebben ontvangen uit het investeringsfonds voor nieuwe technologie dat Novell enige tijd terug in het leven riep.