IT-organisaties moeten leren hun werknemers los te laten. Dit zegt arbeidsmarkt-adviseur Bernadet Naber van Bikker. In plaats van een trap na te geven, kunnen de bedrijven hun vertrekkende mensen beter helpen bij de zoektocht naar een nieuwe werkgever. Het is nu eenmaal onvermijdelijk dat werknemers na enkele jaren vertrekken.
Automatiseringsbedrijven spenderen veel geld aan wervingscampagnes. Daarnaast dringt ook het besef door dat behoud van personeel hoog op de prioriteitenlijst moet staan. Volgens Naber is dit echter niet genoeg. "Het motto voor IT-organisaties zou moeten zijn: bind en boei mensen niet alleen, maar laat ze waar nodig ook weer op tijd los."
De adviseuse denkt dat mensen om de vier, vijf jaar een nieuwe uitdaging zoeken in hun loopbaan. De automatiseerders gaan op zoek naar een nieuwe werkomgeving, die beter aansluit op hun behoeften. "Net als in het leven, zien we in de loopbaan ook bepaalde stadia. De levensfases lopen vaak parallel aan de keuzes die mensen in het werk maken", aldus Naber. Een jonge IT’er mag dan nog wel bereid zijn lange werkweken te maken en detacheringsprojecten te accepteren. Een oudere automatiseerder wil zich echter specialiseren of kennis uitdragen aan jongere collega’s. Deze veranderende instelling gaat vaak gepaard met een nieuwe baan.
Talentenbank
"Als bedrijven hun mensen toch na een aantal jaren zien vertrekken, kunnen ze zich er beter op voorbereiden", vervolgt Naber. "Net als in een liefdesrelatie kunnen werknemer en onderneming uit elkaar groeien. Op een gegeven moment sluit de behoefte van de medewerker niet meer aan op de projecten die bedrijven kunnen bieden. Hij wil nieuwe kennis halen en andere kennis brengen dan de organisatie van hem verwacht. Dan is het beter om samen met de werknemer vervolgstappen buiten de deur te verzinnen. Het vasthouden van mensen die het niet naar hun zin hebben, is geen goede optie. Er vindt immers geen goede kennisuitwisseling meer plaats, de arbeidsverhouding is verstoord."
Naber pleit voor een samenwerking op dit gebied tussen de personeelsafdelingen van verschillende IT-bedrijven. De ondernemingen zouden samen een talentenbank moeten creëren en onderlinge uitwisseling van personeel stimuleren. "Een bedrijf kan dan samen met de vertrekkende werknemer kijken bij welke andere organisatie hij beter tot zijn recht komt", zegt Naber. Het is natuurlijk even slikken als een onderneming een gekwalificeerde medewerker ziet vertrekken naar een concurrent. Maar, zo zegt de arbeidsmarkt-kenner, ze krijgen er op deze manier ook weer mensen voor terug, die elders niet op de juiste plaats zitten.
Arbeidsvoorwaarden
Naast het opzetten van de talentenbank, moeten IT-bedrijven ook een goed cafetaria-model vaststellen voor hun arbeidsvoorwaarden. Automatiseerders kiezen niet voor een andere werkgever, als daarmee hun arbeidsvoorwaarden verslechteren. Verder is werving op branche-niveau gewenst.
Haar oproep tot uitwisseling van werknemers tussen bedrijven is voorlopig toekomstmuziek. Immers, in deze concurrentiegevoelige markt is nauwelijks sprake van afstemming van personeelsbeleid. "Ik geef een aantal richtingen aan. Er moet nu eenmaal iets gebeuren, gezien de problemen op de arbeidsmarkt. Het is goed om stil te staan bij de ontwikkelingen."