Demissionair staatssecretaris Gijs de Vries van Binnenlandse Zaken zegt zijn eigen IT-organisatie de wacht aan. De ITO, een agentschap van zijn ministerie dat landelijke politiesystemen beheert, is volgens een contra-expertise ‘instabiel’ en ongeschikt om zelfstandig het complexe C2000-netwerk te beheren.
Als extra maatregelen niet tot meer beheersbaarheid van het project leiden, zoekt De Vries een andere beheerorganisatie. Dit zei hij in de Tweede Kamer, die met hem sprak over een voortgangsrapportage van het C2000, het nationale mobiele spraak-/datanetwerk voor politie, marechaussee, brandweer en ambulancediensten. Onlangs werd al bekend dat de investering, begroot op 1,1 miljard gulden, driehonderd miljoen hoger dreigt uit te vallen.
De onbekendheid met de praktische toepassing van nieuwe technologie (gebaseerd op de Tetra-standaard) maakt C2000 risicovol. Net zo min als de Tweede Kamer vindt De Vries de gang van zaken bevredigend. Hij had drie opties, waarvan hij er twee (helemaal stoppen of opnieuw aanbesteden) verwierp, en de derde overhield: doorgaan (omdat er geen alternatieve technologie is), maar na een proef een ‘knip’ inlassen voor een go/no go-besluit.
De complexiteit heeft ook voor vertraging gezorgd, maar dit is volgens De Vries niet de schuld van het ministerie. Eerst bleek geen van de offertes aan de eisen te beantwoorden. Vervolgens had bouwer Tetraned – een samenwerkingsverband tussen KPN en Getronics – veel tijd nodig, onder meer voor overleg met Motorola. Desondanks blijft de oorspronkelijke planning gehandhaafd: begin 2004 moet C2000 in de laatste regio ingevoerd zijn.