Het Limburgse bedrijfsleven vreest verder oplopende tekorten aan IT’ers. Momenteel is de situatie op de arbeidsmarkt in het zuiden van Nederland al nijpend, maar een verdere verslechtering wordt gevreesd. Bedrijven, overheid en onderwijs hebben op verschillende niveaus de handen ineen geslagen om het tij te keren. Daarbij schromen zij niet ook over de landsgrenzen te kijken.
Veel bedrijven in de regio kampen met een structureel tekort aan medewerkers", aldus secretaris J. Hessels van de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV). Momenteel kan volgens Hessels iedere ‘direct inzetbare’ werkzoekende kiezen uit drie banen. De economische groei in Limburg ligt ruim een half procent hoger dan over heel Nederland.
"Het is overal huilen met de pet op, maar ik heb de indruk dat het in de Randstad toch iets minder is dan hier", zo stelt Frank Boss, directeur van het Expertisecentrum ICT in Sittard. "Daar zijn meer opleidingen, dus aanvoer van vers afgestudeerden. Wij hebben de grootste moeite om mensen die in het westen gaan studeren, terug te halen."
Het Expertisecentrum is in maart vorig jaar opgericht in opdracht van het bedrijfsleven en de overheid in de regio, om de link te leggen tussen vraag en aanbod op de ICT-arbeidsmarkt. De initiatiefnemers zijn onder meer Libertel en KPN Telecom, het ABP in Heerlen, het CBS en de Industriebank Liof.
Groei
Limburg telt ongeveer 2500 mensen werkzaam in de IT-sector, zo blijkt uit een recent onderzoek van de instituten Roa (Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt) en Etil (Economisch Technisch Instituut Limburg). Dat aantal groeit sinds enige tijd ongeveer 6 procent per jaar.
Roa en Etil constateren opvallend genoeg dat de problemen met het vinden van IT-ers in Limburg niet zo groot zijn als in de Randstad. "Er zijn schattingen gedaan dat in de Randstad het verloop op 20 procent ligt, tegenover 5 tot 10 procent in Limburg." Een verklaring kan volgens de onderzoekers zijn dat ‘de Limburger graag in de eigen streek blijft wonen en werken’. Bovendien zou de loyaliteit jegens de werkgever in Nederlands zuidelijkste provincie groter zijn.
De afwijkende mores in Limburg kan ook minder positief uitpakken voor de werkgevers aldaar. "Voor het plaatsen van jonge trainees en leidinggevenden lijkt Limburg juist een nadeel te hebben ten opzichte van de Randstad. De provincie ligt perifeer en wordt als ’te provinciaals’ gezien", zo stellen de onderzoekers.
Roa en Etil constateren dat dit jaar de vraag naar zowel programmeurs als technisch-systeemanalisten en informatici zeer hoog is. Knellen doet het volgens de Maastrichtse onderzoekers niet zo zeer onder informatici; deze komen in voldoende mate van de opleidingen. In de andere disciplines zijn de knelpunten volgens hen echter groot.
Afname
Opvallend genoeg voorzien Roa en Etil in hun studie een afnemende werkgelegenheidsontwikkeling. Nu is deze nog ‘zeer hoog’, in 2002 ‘hoog’ of zelfs ‘gemiddeld’ voor technisch systeemanalisten. Maar over drie jaar zijn de knelpunten volgens de onderzoekers in alle vier de beroepen ‘zeer hoog’, waar dat nu als ‘hoog’ betiteld wordt.
Volgens Boss zijn er met name ‘enorme tekorten’ aan netwerkontwikkelaars en zelfs netwerkbeheerders. De grootste problemen zijn volgens hem echter te verwachten in de industriële software ontwikkeling, de ingebedde software. "Bedrijven als Philips en Océ komen die mensen nu al tekort."
Op zoek naar verlichting van de problemen schuwen bedrijfsleven en overheid geen middel. Scholing is volgens Hessels het belangrijkste middel dat rest. "Daarbij moeten we ook in andere bakken gaan kijken, bijvoorbeeld met gedeeltelijk arbeidsongeschikten, ouderen en vrouwen."
Buitenland
Ook het inschakelen van Duitsers en Belgen kan volgens hem mogelijk soelaas bieden. "De grootste technische universiteit van Europa staat in Aken, een half uurtje van Maastricht. Ook van de universiteit in Diepenbeek bij Hasselt kunnen geschikte mensen komen. Verder zijn Luik en Eindhoven met hun universiteiten niet ver weg. "Waar vind je in een straal van honderd kilometer zoveel wetenschappelijke instellingen?", aldus Hessels.
De Regionale Arbeidsvoorziening wil dit jaar komen tot een zogenaamde sluitende aanpak. Stille reserves aan arbeidskrachten moeten daarbij worden aangeboord. Deze kunnen volgens woordvoerder Ger Moonen ook in België en met name Duitsland liggen. In Venlo en Heerlen werden banenmarkten georganiseerd, waar van de zevenduizend bezoekers iets minder dan de helft Duits was. Voor Belgen en Duitsers bestaan geen belemmeringen om voor een Nederlands IT-bedrijf te werken.