De waterschappen hebben een tussensprint ingezet. Met een aanpak die de nadruk legt op vitale objecten en noodplannen verwachten de waterbeheerders de millennium-dreiging onschadelijk te kunnen maken. Desalniettemin is er nog geen enkel project afgerond.
Eind vorig jaar kwamen de waterschappen uit overheidsrapportages als probleemgeval naar voren. Van veertien organisaties werd zelfs betwijfeld of ze op 1 januari 2000 gereed zouden zijn met hun software-aanpassingen. Nu meldt het projectbureau van de Unie van Waterschappen in de april-rapportage dat alle vitale objecten zijn geïnventariseerd. Van de 4671 vitale objecten zijn er 3003 2000-bestendig en 963 niet. Van 714 objecten is de infectie onbekend.
Hoewel de situatie is verbeterd, moeten de waterschappen nog veel doen. Van de 63 waterschappen heeft nog geen enkele instelling een 2000-project afgerond. De meeste hebben net de inventarisatieronde afgesloten en beginnen aan de analyse en het opstellen van de noodplannen. De deadline voor de noodscenario’s (getest en wel) is 1 juni. In oktober moeten alle de vitale objecten 2000-klaar zijn. De niet-vitale systemen worden pas na 2000 aangepast.
Het gemeenschappelijke budget bij de waterschappen bedraagt 28 miljoen gulden. De organisaties voeren zelf zo’n 95 procent van de reparatiewerkzaamheden uit. De waterbeheerders ondervinden veel last van weigerachtige softwareleveranciers. "Sommigen vroegen zelfs geld voor het leveren van informatie over hun systemen", meldt een woordvoerder van de Unie. Met hulp van Rijkswaterstaat zijn volgens hem de meeste leveranciers inmiddels bijgedraaid.
Een ander punt van zorg is de ketenproblematiek. De noodscenario’s moeten in ketens van water en openbare orde en veiligheid worden afgestemd. Bij veel waterschappen is ergernis ontstaan over het uitblijven van een definitief standpunt van het Energie Millennium Platform of de stroom op 1 januari 2000 wel of niet kan uitvallen. Verder voeren ze overleg met een aantal landelijk partijen, zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal overleg, de vereniging voor drinkwaterbedrijven (Vewin) en het platform buitenriolering Rioned. Ook Rioned moet nog veel doen. Uit een artikel inBinnenlands Bestuur bleek dat onduidelijk is of gemeenten wel voldoende rekening houden met 2000-fouten in hun rioolinstallaties.