Het massaal detacheren van automatiseerders loopt ten einde. Bedrijven die nu nog veel IT’ers onderbrengen bij klanten zullen zich in de nabije toekomst meer richten op werving en opleidingen van automatiseerders. Dit zegt Ben Klinkenberg, directeur van het bedrijf Inzet en Instroom (I&I).
Klinkenberg ziet in de toekomst dan ook een andere rol weggelegd voor zijn detacheringsbedrijf. "Met name banken zijn bezig hun eigen IT-afdelingen op te zetten. Onze rol zal in de loop der jaren liggen in het wegnemen van de zorgen die kleven aan het goed beheren van een dergelijke afdeling", aldus Klinkenberg.
"Wij gaan ons bezighouden met werven en opleiden van automatiseerders voor de klant. Ook verzorgen wij dan de uitstroom van personeel en bieden een goed perspectief aan vertrekkende werknemers. Het leveren van handjes vormt niet langer de meerwaarde voor detacheerders. Wij moeten ervoor zorgen dat de IT-afdelingen van de bedrijven goed werken."
Drie directeuren
Op dit moment houdt het Rotterdamse bedrijf zich bezig met werving, opleiding en detachering van bijna vierhonderd automatiseerders. De drie huidige directeuren Ton Karelse, Ben Klinkenberg en Wim Wijting richtten I&I op in november 1997. De detacheerder concentreert zich vooral op de millennium-problematiek van hun klanten.
Het drietal begon te werven op de beurs van de Hobby Computer Club (HCC) en heeft vervolgens een sterke positie opgeëist in de studentenwereld. Het bedrijf verwierf landelijke bekendheid met de wervingsactie waarbij studenten voor een beloning van tachtigduizend gulden hun studie een jaar onderbraken om te werken aan het jaar 2000-probleem.
"Het NOS-journaal is zelfs langs geweest", blikt Wim Wijting terug. I&I selecteerde honderd studenten. Uiteindelijk konden ongeveer vijftig van deze deelnemers werken aan het millenniumprobleem. De rest verricht ander automatiseringswerk. "De vraag naar millennium-specialisten viel tegen. Bedrijven hebben voor een deel zelf het probleem opgelost", verklaart Wijting.
Nieuwe lichting
Op dit moment zit het werkjaar er voor de studenten bijna op. Een nieuwe lichting staat klaar. "We krijgen nu veel opdrachten uit het midden- en kleinbedrijf (mkb)", zegt Klinkenberg. "Deze bedrijven worden nu wakker. Eigenlijk is het al te laat. Ik verwacht dan ook dat meer dan 5 procent van het mkb door de millenniumproblemen failliet gaat."
Hoewel I&I zich voor een groot deel richt op de problemen die kleven aan de millenniumwisseling, zien de directeuren ook genoeg mogelijkheden na het jaar 2000. "Als de wereld er na alle problemen weer normaal uitziet, gaan de bedrijven volop investeren in IT. Er blijft voldoende werk over."
Pijplijnmodel
Het bedrijf houdt vast aan het zogenaamde `pijplijnmodel’, waarbij de klanten de mogelijkheid krijgen om de gedetacheerde medewerkers van I&I na een jaar over te nemen. "Veel detacheerders willen zo groot mogelijk zijn. Wij beschikken liever over een goede pijplijn dan een groot reservoir. Hierdoor valt er met ons makkelijker te werken. Bovendien voelen onze mensen zich beter thuis in een open relatie.
De ambities van I&I blijven groot en stoppen niet bij de landsgrenzen. Het bedrijf wil vestigingen openen in het buitenland en denkt hierbij in eerste instantie aan Zuid-Afrika.