Onderzoeksbureau IDC stelt in een recent rapport dat de marktgroei van Windows NT grotendeels fictie is. De media en succesvolle ‘momentum marketing’ van leverancier Microsoft hebben gezorgd voor het overbrengen van onjuiste boodschappen over het product, stelt de analistenfirma.
In het rapport ‘Strategies for Windows NT in the enterprise’ melden IDC-analisten Dan Kusnetsky en Jean Bozman dat er "geen helder beeld is van de locaties en taken waarvoor Windows NT precies gebruikt wordt in de praktijk". Volgens de twee onderzoekers geven berichten in de media over de acceptatie van NT de impressie dat het besturingssysteem wordt toegepast door organisaties van diverse omvang voor velerlei taken.
Niet verlaten
"Bovendien denken veel mensen ten onrechte dat bedrijven hun investeringen in andere platformen verlaten ten gunste van Microsofts product. Dat is niet zo; NT vervangt geen andere besturingssystemen", aldus Kusnetsky in het rapport. Volgens IDC gebruiken organisaties NT vooral als een infrastructuur-server op het niveau van bedrijfsdepartementen, voor taken als het delen van bestanden en printers, het versturen van berichten en het ondersteunen van communicatie. De toepassing van NT als een grootschalige ‘enterprise’-server die bedrijfskritische taken draait, staat nog in de kinderschoenen, aldus het onderzoeksbureau.
"Microsoft is zeer goed in het aanwenden van ‘momentum marketing’; het kan rapporten over sterke omzetgroei, softwareverkoop en klantensteun uitstekend omzetten in de boodschap dat Windows NT de ‘de facto’-standaard wordt", haalt Kusnetsky uit. De analist heeft ontdekt dat Novells Netware nog steeds veel gebruikt wordt voor departementale taken en dat Unix vooral dient als platform voor kritische applicaties (transactieverwerking, databanken). De diverse Unix-varianten lopen voor op NT wat betreft de omzet. Dit betekent volgens IDC dat klanten meer willen betalen voor een beter product.
Belangrijke rol
Verder zijn er vorig jaar meer dan een miljoen exemplaren van Netware verkocht. "Dat is niet bepaald een stervend platform. Het enige besturingssysteem dat in 1998 afzakte, is OS/2. En dat bewijst dat kwaliteit alleen niet voldoende is; goede marketing speelt een belangrijke rol", zegt Kusnetsky. Hij meent dat zeer weinig bedrijven ervoor kiezen hun investeringen in computeromgevingen te verlaten voor NT. Wanneer dat toch gebeurt, is het vanwege fusies, overnames of grote herstructureringen binnen de organisatie, aldus het onderzoeksbureau. "In veel gevallen is Windows NT binnengehaald om te draaien naast de besturingssystemen die al lang in gebruik zijn."