De acute tekorten aan netwerkspecialisten brengen de West-Europese landen in economische problemen. De situatie op de arbeidsmarkt neemt vooral in Nederland en België ernstige vormen aan. In 2002 zal in ons land een tekort van meer dan 58 duizend netwerkprofessionals bestaan. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau IDC.
De krapte op de arbeidsmarkt voor netwerkspecialisten escaleert. IDC’s onderzoekThe Internet economy, an employment paradox geeft aan dat het gat tussen vraag en aanbod in West-Europa de komende jaren alleen maar groeit. Dat heeft gevolgen voor de economie. De salarissen stijgen, wat leidt tot hogere kosten en lagere winsten. Zo dreigen de West-Europese landen verder achter te raken op bijvoorbeeld de VS. Vooral het midden- en kleinbedrijf (mkb) is het slachtoffer van de krappe arbeidsmarkt. Dat is sterk afhankelijk van het aanbod van de universiteit en hogescholen; mkb-bedrijven hebben niet voldoende middelen om mensen om te scholen.
De vraag naar netwerkspecialisten neemt toe door het groeiende Internet-gebruik. Volgens IDC hebben eind dit jaar meer dan 63 miljoen mensen in West-Europa een Internet-aansluiting. In 2002 verhandelt deze regio voor ongeveer 223 miljard dollar (457 miljard gulden) via Internet. Daardoor ontstaat steeds meer behoefte aan automatiseerders die netwerken kunnen ontwerpen, bouwen en beheren.
In 2002 hebben de West-Europese landen samen 1,6 miljoen van deze specialisten nodig. Dit jaar zullen iets meer dan één miljoen mensen zich aanbieden. In Nederland zijn in 2002 121.600 professionals nodig. Er komen er 63 duizend beschikbaar; een gat van 58.600.
Het tekort zal het grootst zijn in Duitsland: 188.225 mensen. De cijfers over de toename van de tekorten tussen 1998 en 2002 geven aan dat België en Nederland de situatie het minst onder controle hebben. In België groeit het tekort met 24 procent, in Nederland met 23 procent. In landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje bedraagt die groei ongeveer 15 procent.
Om te voorkomen dat de ontwikkeling van de automatisering in West-Europa stagneert door de situatie op de arbeidsmarkt, spoort IDC de overheden aan direct maatregelen te treffen. Ministeries moeten relaties aanknopen met het bedrijfsleven en universiteiten om de IT-opleidingen te promoten. Het bedrijfsleven moet hogere salarissen betalen voor de netwerkspecialisten. Verder moeten ze investeren in scholing van nieuwe werknemers. Daarnaast zullen ze zich gaan richten op de arbeidsmarkt in Azië en Amerika.