In ieder geval acht universiteiten, verspreid over de hele wereld, starten in het jaar 2000 een internationale opleiding voor elektronische handel. De proef met deze wereldwijde masterclass vangt al in september van dit jaar aan. In Nederland is de Erasmus Universiteit bij dit project betrokken.
De betrokken universiteiten willen de opleidingen voor de grensoverschrijdende handel via Internet, internationaal aanpakken. "Handel in Hong Kong is bijvoorbeeld heel anders dan in Nederland. In deze wereldwijde opleiding leren de deelnemers culturele verschillen te vertalen naar de elektronische handel", zegt dr. Yao-Hua Tan, directeur van het onderzoekscentrum voor elektronische handel aan de Erasmus.
De internationale opleiding ontvangt subsidie van de Europese Unie. "De EU is bang dat de Verenigde Staten een voorsprong nemen op het gebied van elektronische handel", verklaart Han van Dissel, als decaan betrokken bij de postdoctorale opleidingen aan de Erasmus. Verder hebben de initiatiefnemers een verzoek ingediend bij de G-8 om de opleiding te adopteren als proefproject. Naast de Erasmus zijn universiteiten uit Singapore, Amerika, Denemarken, twee uit Duitsland, Zwitserland en Griekenland bij het project betrokken. Verder zijn gesprekken gaande met universiteiten in Australië, China en eventueel Hong Kong.
Oracle
De Erasmus biedt vanaf mei een Nederlandse opleiding aan voor elektronische handel. Het gaat om een eenmalige cursus van drie dagen, bestemd voor managers die verantwoordelijk zijn voor de introductie en exploitatie van e-handel bij hun bedrijf. De universiteit heeft de opleiding samen met Oracle Nederland opgezet.
"Veel van onze klanten weten niet goed hoe ze elektronische handel kunnen gebruiken", zegt marketingmanager Fred Nijland van Oracle. "Ze horen allerlei verhalen uit Amerika, maar weten niet goed wat ze hiermee moeten doen. Vandaar dat er veel behoefte bestaat aan een opleiding voor het management."
Yao-Hua Tan vult aan dat veel bedrijven die wél een proef met e-handel zijn gestart, nu met de handen in het haar zitten. "De zaak is vaak veel ingewikkelder dan ze hadden verwacht. De managers hadden in een eerder stadium contact moeten leggen met de logistieke- en juridische afdelingen."
Nieuwe contacten
De Erasmus Universiteit ziet de opleiding als een goede mogelijkheid om nieuwe contacten met het bedrijfsleven te leggen. "We pretenderen voor te lopen met onze kennis, maar via de bedrijven hopen we op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen", zegt Han van Dissel.
De opleiding kost vijfduizend gulden per persoon. Op de eerste dag staan de strategische aspecten centraal. De docenten behandelen een dag later onderwerpen als marketing, logistiek en bedrijfskundige modellen. Op de derde dag staat de ontwikkeling van een omgeving voor elektronische handel centraal. De docenten zijn afkomstig van de universiteit, Oracle, advocatenkantoor Van Wijnen Nouwen, Kpmg en het Platform voor elektronische handel in Nederland (ECP.NL).