EDS Nederland ontslaat als gevolg van de reorganisatie 67 mensen. In totaal vervallen 92 formatieplaatsen. De dienstverlener kan maar 25 werknemers een andere functie binnen het bedrijf aanbieden. De bonden reageren teleurgesteld, maar gaan toch akkoord.
In maart maakte Computable al melding van deze reorganisatie. De betrokkenen gingen er destijds van uit dat er veel minder mensen op staat zouden komen te staan dan het aantal dat deze week bekend is gemaakt. De vakorganisaties zijn dan ook teleurgesteld over het resultaat. Toch leggen ze het akkoord positief voor aan de leden. "We hebben het hard gespeeld tijdens de onderhandelingen. Uiteindelijk bleek dat het huidige resultaat het maximaal haalbare is", zegt Wim Burggraaf van CNV.
De instemming van de bonden heeft volgens de bestuurder ook een strategisch karakter. "We zijn nog niet zo lang binnen bij EDS. Ik vraag me af of binnen het bedrijf voldoende draagvlak bestaat om te eisen dat de onderneming afziet van gedwongen ontslagen. De keuzemogelijkheid is duidelijk: of we gaan akkoord, of EDS gaat verder met de reorganisatie zonder ons."
Afkopen
De functies vervallen omdat EDS zijn helpdesk verplaatst naar Antwerpen. Verder consolideert het bedrijf de datacentra. De IT-dienstverlener zal tevens een aantal minder lucratieve contracten afkopen. Volgens ingewijden gaat het onder andere om Socratel, het samenwerkingsverband van onder meer EDS en Libertel. EDS wil dit bevestigen noch ontkennen.
Van de ontslagen maken zeventien werknemers gebruik van een 55-plus-regeling. De overige vijftig medewerkers komen voor een werkbemiddeling door het bureau ASV in aanmerking. Burggraaf verwacht dat ongeveer 25 mensen hiervan gebruik zullen maken. De overigen zoeken zelf naar een baan.
De mensen die moeten vertrekken ontvangen van EDS een behoorlijk geldbedrag, dat hoger is dan de vergoedingen die de rechter doorgaans berekent.
Wereldwijd
Woordvoerder Kris Poté van EDS benadrukt dat het bedrijf heeft geprobeerd gedwongen ontslagen te voorkomen. "Sommige mensen zijn echter niet om te scholen of te herplaatsen." De operatie in Nederland maakt onderdeel uit van een wereldwijde reorganisatie, die is gestart door de nieuwe topman Richard Brown. "Wij voeren deze maatregelen door als het economisch goed gaat met EDS. Op deze manier kunnen wij voor de langere termijn de werkgelegenheid garanderen."
EDS vindt het aantal ontslagen zelf ook hoog. "Minder kan echter niet. Vergeet niet dat het maar om een klein percentage van onze werknemers gaat en dat we nog steeds veel mensen werven. We wapenen ons, net als andere bedrijven voor de toekomst. EDS gaat bijvoorbeeld meer elektronische diensten aanbieden en daar is een ander profiel werknemer voor nodig."