De vakbonden eisen voor de hardware-branche een loonsverhoging van 3,5 procent. Een ervan, de Unie gaat nog iets verder en stelt een stijging van 3,75 procent voor. Dit blijkt uit de voorstellenbrief van de bonden voor de nieuwe Ick-cao. De vakorganisaties hebben in totaal negentien punten ingediend.
De nieuwe cao voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche (ick) loopt tot 1 april 2000. Deze overeenkomst geldt voor bedrijven waar hoofdzakelijk hardware-activiteiten plaatsvinden. Ondernemingen in de software- of servicesector kunnen zich vrijwillig bij deze regeling aansluiten.
De vakbonden hebben inmiddels hun voorstellen ingediend bij de Vereniging ICT Nederland, die als werkgeversorganisatie optreedt. Naast de loonsverhogingen, stellen de bonden een collectieve regeling voor kinderopvang voor. Verder formuleren ze minimumvoorwaarden voor de pensioenregelingen van de aangesloten bedrijven en willen ze de mogelijkheden tot deeltijdwerk vergroten.
Een nieuwe regeling moet de vrijheid van de bedrijven inperken om met een eigen loonparagraaf af te wijken van de cao.
Keuzemodel
De vakbonden willen in de nieuwe cao het keuzemodel compleet maken. De vorige overeenkomst biedt werknemers slechts de mogelijkheid vrije dagen te verkopen. Voortaan moet het ook mogelijk zijn vrije tijd te kopen en eventueel voor langere tijd verlof te nemen.
De organisaties denken aan de invoering van een PC-rijbewijs voor de sector, dat aangeeft welke kwaliteiten voor welke functies vereist zijn. Werknemers moeten de mogelijkheid krijgen de benodigde kwalificaties voor een andere functie te behalen. Een andere eis van de bonden is dat de werkgever de Internet-aansluiting betaalt.
De werkgevers reageren vandaag. De onderhandelaars gaven wel aan dat de uitvoering van de voorstellen tot hoge kosten leidt; 8 tot 9 procent van de loonsom.
Moeizaam
De vorige Ick-cao kwam moeizaam tot stand. De vakorganisaties FNV en VHP stapten zelfs uit het overleg, waardoor alleen CNV en De Unie hun handtekening onder het akkoord zetten. Dit keer ziet het er naar uit dat ook FNV en VHP zullen instemmen met de overeenkomst.
Jeroen Sparla van VHP geeft aan dat de ingediende voorstellen aan zijn eisen voldoen. Hij vindt het met name belangrijk dat het keuzemodel door de mogelijkheid dagen te kopen, in evenwicht komt. Ook roemt hij het initiatief om een functie-waarderingssysteem op te zetten. Dit laatste voorstel heeft wel vertraging opgelopen. Sjerp Holterman van De Unie verwacht dan ook dat dit model pas volgend jaar ingevoerd wordt.
De onderhandelaars zien geen onoverkomelijke problemen. "Het is reëel te veronderstellen dat er wat problemen ontstaan over het waarderingssysteem en het loongebouw. Maar, we moeten tot een creatieve oplossing kunnen komen", aldus Sparla. Nieuwkomer Holterman noemt de sfeer rond de gesprekken goed en merkt niets van oud zeer.
FNV-er Gerard van Hees verwacht evenmin problemen. Hij geeft wel aan dat de bonden de ambitie hebben om meer regelgeving vast te stellen. het is maar de vraag of de werkgevers hiermee kunnen leven. "Bij bedrijven bestaat behoefte aan regelgeving om op terug te vallen. Sommige werkgevers kunnen dit te vergaand vinden."
John Koudys van CNV hoopt zelfs dat het akkoord algemeen verbindend verklaard wordt, waardoor de cao voor alle bedrijven in de hardware-branche gaat gelden. In eerste instantie zal de afspraak tussen de twintig- en dertigduizend werknemers treffen. Een verbindend-verklaring zal de werkingssfeer uitbreiden naar meer dan veertigduizend mensen.