Het C2000-netwerk (voor mobiele communicatie voor politie, brandweer, ambulancediensten en marechaussee), dreigt driehonderd miljoen gulden meer te gaan kosten dan de begrote 1,1 miljard.
Ook de exploitatie kan van tachtig- naar 160 miljoen per jaar oplopen. C2000 is hoog innovatief en dito risicovol. Daarom moet het zich in een proefproject bewijzen.
Om de gevaren zoveel mogelijk af te wenden, heeft staatssecretaris Gijs de Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ervoor gekozen een proef in de regio Amsterdam te starten. Daarna kan worden besloten het project te stoppen. Als dit gebeurt, moet de overheid een boete van 35 miljoen gulden moeten betalen aan de leverancier, de vennootschap Tetraned, waarin KPN Telecom en Getronics samenwerken; Motorola levert de radioproducten.
Het C2000-project loopt al sinds 1995. Het moet een einde maken aan de huidige lappendeken van verouderde voorzieningen. De Kamer heeft het aangemerkt als ‘groot project’, wat onder meer betekent dat de verantwoordelijke bewindspersoon er geregeld over moet rapporteren. Uit die rapportages blijkt dat C2000 met forse risico’s is omgeven. Onderzoeken, beoordelingen en contra-expertises moeten die minimaliseren.
Aanvankelijk zou Amsterdam en omgeving als startregio fungeren, waarna landelijke invoering zou volgen. Nu is het omgedoopt tot proefregio en is eengo/no go-beslissing ingelast. Volgens De Vries worden tijdens de proef ‘de nog bestaande onzekerheden en risico’s systematisch gereduceerd’. De betrokken politie- en brandweerregio en ambulancedienst willen duidelijk geen enkel risico lopen. In de ‘bestuursovereenkomst’ die ze 7 december met De Vries sloten (en 26 februari van een ‘addendum’ voorzagen) komen zinsneden als ‘kosteloos beschikbaar stellen’, ‘volledige vergoeding’, ‘financiële ondersteuning’ en ‘volledige compensatie’ veelvuldig voor.