Java wordt snel volwassen. De afgelopen drie jaar is ruimschoots bewezen dat met deze programmeertaal hoogwaardige software is te ontwikkelen. Deze vrij nieuwe taal heeft de potentie uit te groeien tot wat Cobol was in het mainframe-tijdperk.
Vooral in een omgeving met verschillende computers doet Java het goed. Jacques Heesterbeek, senior consultant bij Cambridge Technology Partners, concludeert dat tijdens een Java-dag in Woerden.
De kracht van Java schuilt vooral in herbruikbare, schaalbare ‘zakelijke logica’, die onafhankelijk van de gebruikersinterface en de (applicatie-) server werkt. Heesterbeek: "Met name financiële instellingen passen Java toe. Europese banken en verzekeraars hebben daarbij een voorsprong genomen op hun Amerikaanse tegenhangers." Een verklaring is de sterkere concurrentie in Europa. Verder zijn ook veelhigh tech-ondernemingen overgegaan op Java.
Uit Gartner-cijfers blijkt dat C en C++ met een aandeel van 52 procent nog licht dominant zijn in Unix- en NT-omgevingen. Java heeft een aandeel van 30 procent. Daarnaast is 18 procent van plan over te gaan op Java.
Een voordeel van C en C++ is dat een comité bepaalt hoe ze eruit zien. Verder hebben ze een voorsprong wat betreft de hoeveelheid bestaande code. Ook de prestaties zijn beter; Java is nog niet zo snel als C en C++. Bovendien is de stabiliteit van C en C++ hoger. Een voordeel van Java is dat er sneller mee valt te programmeren, vooral dankzij Java Beans, de software-bouwstenen. Ook onderhoud en hergebruik zijn eenvoudig. Verder is Java gemakkelijker te leren.
Hoewel C en C++ op diverse onderdelen beter zijn dan Java, stappen meer en meer bedrijven over. Dat komt onder meer door de brede acceptatie van objecttechnologie. De opkomst van nieuwe soorten clients en apparatuur helpt Java ook. Voor bijvoorbeeld info-zuilen en de Palm Pilot is Java de ideale taal. Verder bevordert de groei van Internet-, intranet- en extranet-applicaties de ontwikkeling van Java. Daarnaast wordt de taal steeds volwassener. Tenslotte werkt de opkomst van applicatie-servers in het voordeel van Java.