Door de vertraagde introductie van Windows 2000, het voormalige NT 5.0, zien steeds meer gebruikers het ‘open source’-besturingssysteem Linux als een haalbaar alternatief. Dit concludeert onderzoeksorganisatie Bloor Research in een marktanalyse.
Ook hardwareleveranciers durven Linux niet links te laten liggen. Compaq, IBM en Dell leveren niet langer alleen apparatuur met Windows, maar ook met Linux. Na Compaq, IBM, Intel en America Online, nam ook Dell vorige week een financieel belang in Linux-distributeur Red Hat.
Corel
Maar niet alleen de grote hardwareleveranciers beïnvloeden het succes van Linux. Ook Corel doet volgens de Bloor-onderzoekers Rob Hailstone en Brian Smithson een duit in het zakje. Deze Canadese softwareleverancier staat vooral bekend om zijn grafische pakket Coreldraw en de tekstverwerker Wordperfect, dat in Nederland altijd een groot marktaandeel heeft gehad. Vorige maand verkocht het bedrijf zijn hardwaredivisie Netwinder aan HCC (Hardware Canada Computing). Corel ontving 25 procent van de aandelen van HCC, volgens Bloor een snelgroeiende leverancier van Unix- en Sparc-systemen en tevens wederverkoper van Unix- en NT-machines van Hewlett-Packard, Silicon Graphics en Sun Microsystems.
Corel legt zich met Netwinder als eerste organisatie volledig toe op Linux als besturingssysteem. De apparatuur van Corel werken met Strong-Arm 275 MHz processoren. De servers, die in twee configuraties geleverd worden, zijn standaard uitgevoerd met de populaire Apache webserver-software. Hoewel de slanke bureaumachines over een eigen harde schijf beschikken, zijn de machines bedoeld voor moderne netwerkcomputing-architecturen. De Corel-apparatuur kunnen echter meer dan alleen Linux-applicaties behappen. Via de client-software van Citrix kunnen Netwinder machines ook Windows-applicaties benaderen op NT-servers.
Snelgroeiend
"De Netwinder reeks, die vanaf het begin ontwikkeld is als Linux-platform, is een kosteneffectieve optie. Zeker nu de technologie in handen is gekomen van een agressieve en snelgroeiende onderneming als HCC, moet Netwinder een succes kunnen worden", schrijven de onderzoekers in de conclusie van hun analyse. Zij wijzen verder op de toenemende steun van gevestigde hardwareleveranciers. Compaq, dat altijd een trouwe Microsoft-volger was, levert niet alleen servers met Linux maar biedt daar ook ondersteuning voor.
Corel heeft na zijn verloren slag op het terrein van de tekstverwerkers een moeilijke tijd achter de rug en hoopt met HCC een nieuwe inkomstenbron te hebben aangeboord. Corel-producten blijven voorgeïnstalleerd op hardware van Netwinder verscheept worden. Bloor ziet voor Corel een positie als voorkeursleverancier weggelegd als het snel in staat is genoeg robuuste en functionele Linux-software te ontwikkelen. Momenteel verkeert Corel Office voor Linux in de laatste testfase en moet in juni het levenslicht zien.
Historisch overzicht Corel
Corel heeft van oudsher een sterke reputatie op het gebied van grafische software. Door de overname van Wordperfect in 1996 ging het bedrijf de strijd aan met Microsoft. Volgens onderzoeksbureau Bloor Research is het duidelijk dat de onderneming van Bill Gates de kritieke massa bezat om de standaard office-software voor het Windows-platform te leveren. Hoewel Corel met Wordperfect in Nederland nog veel gebruikers kent, verloor het deze strijd. Toen Java nog in de kinderschoenen stond, onderkende Corel het potentieel en ontwikkelde een Java-versie van zijn office-suite. Het bedrijf raakte zwaar in de financiële problemen toen bleek dat de Java-applicatie niet functioneerde. De suite bevatte te weinig functionaliteit en was toch te zwaar om over netwerken te distribueren naar thin clients. Volgens Bloor was de visie van Corel juist, maar liet de implementatie te wensen over. "Er bestaat een groeiende behoefte aan platformonafhankelijke software en naar een alternatief voor de lock-in van Microsoft", aldus Bloor. Heden ten dage is er veel meer ervaring met Java en in combinatie met het ‘open source’-besturingssysteem Linux zien de onderzoekers van Bloor een nieuwe toekomst voor platformonafhankelijk toepassingen. Daar kan Corel op inspringen.