Baan Business Systems (BBS) is uit zijn jasje gegroeid en gaat daarom verder als Vanenburg Business Systems (VBS). Dit zei oprichter Paul Baan na de bekendmaking van de naamswijziging. Het Nederlandse bedrijf komt met deze stap nogmaals tegemoet aan de kritiek van beleggers op de ondoorzichtige structuur van Vanenburg Groep en Baan Company.
Deze week maakte directeur Jip van den Berg van VBS de naamswijziging bekend. De wederverkoper van Baan-software voor het midden- en kleinbedrijf wil zich op deze manier positioneren als een onafhankelijke en wereldwijde aanbieder van oplossingen.
Het predikaat ‘onafhankelijk’ gaat echter maar ten dele op. VBS maakt nog altijd onderdeel uit van Vanenburg Groep, dat groot-aandeelhouder van Baan Company is. Verder biedt de wederverkoper weliswaar software aan van andere leveranciers als General Electric, IBM en Oracle, maar de basis van de oplossing blijft het pakket Baan IV.
Nieuwe wensen
VBS wil met de vernieuwing inspelen op de veranderende wensen van het mkb. Deze bedrijven zoeken oplossingen die verder gaan dan de erp-pakketten van Baan. Van den Berg geeft aan dat het nieuwe VBS het mkb zal begeleiden naar deze nieuwe generatie oplossingen, die voorheen werden gebruikt in het grote bedrijven. Als voorbeeld noemt hij de huidige producten voor relatiebeheer, geïntegreerd met erp-oplossingen.
Paul Baan geeft aan dat de naam ‘Baan’ in BBS tot verwarring leidde. "Daarom is een eigen identiteit met een duidelijke positionering noodzakelijk." Hij geeft toe dat de klachten van de beleggers in Amerika over de onduidelijke structuur van het bedrijf Baan, ook een argument was voor de herpositionering. De naamswijziging maakt dan ook deel uit van het verduidelijkingsproces dat Baan vorig jaar startte.
Beursgang
Volgens Paul Baan zal VBS voorlopig niet naar de beurs gaan. Hij sluit een notering aan de beurs op de langere termijn niet uit, maar geeft aan dat er op dit moment geen redenen zijn voor de directie om deze stap te zetten. "De twee voornaamste redenen voor een beursgang zijn: meer geld en naamsbekendheid. Wij hebben op beide terreinen geen problemen. Verder willen we absoluut niet onze eigen zakken vullen. Een beursnotering is voor ons dan ook niet urgent."
VBS verwacht dit jaar een omzet van meer dan tweehonderd miljoen dollar (vierhonderd miljoen gulden) te behalen. De druk op de erp-markt zal volgens Baan geen invloed hebben op de groei van VBS. "Op de markt voor het mkb zal een groot aantal wederverkopers verdwijnen. Ik voorzie een enorme consolidatie. In mijn ogen is dan ook ongeveer 80 procent van de markt nog te verdelen. Daar liggen onze groeikansen. Hier geldt echt het spreekwoord ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’."