‘Open source’ softwarepakketten als Linux zullen over een jaar of vier belangrijker zijn dan alle andere pakketten tezamen. Nederlandse IT-managers blijken in toenemende mate gecharmeerd van dit soort software.
Nu al is Apache dominant in de wereld van de Internet-aanbieders (isp’s). De helft van hun webservers draait op deze software, waarvan de broncode vrij is. Suns Jini technologie voor de koppeling van (consumenten)elektronica belooft dezelfde weg op te gaan.
Tijdens een presentatie van IDC voor de Nederlandse IT-top in Wassenaar bleek dat Linux enorm aanslaat. Uit een onderzoek onder IT-managers komt naar voren dat het Nederlandse bedrijfsleven de voorkeur geeft aan software met een open broncode. De ontwikkelaars zijn daar dol op. Ze kunnen sneller applicaties bouwen als de broncode open is. Door Internet heeft Linux ook een grote vlucht genomen. Via Internet staan ontwikkelaars die met dit soort software werken regelmatig met elkaar in verbinding. Ze delen hun ervaringen. Bovendien beperkt het werken met Linux de licentie-uitgaven. Linux zou ook gunstig zijn voor de Nederlandse IT-sector. Deze bedrijven moeten het namelijk hebben van inkomsten uit dienstverlening. Licentie-inkomsten hebben ze nauwelijks.
Het ministerie van Economische Zaken ziet hierin nieuwe kansen, vooral voor de sector computer-dienstverlening. Daarom heeft het departement aan IDC opdracht gegeven de betekenis van de ‘open source’-beweging voor de Nederlandse economie in kaart te brengen. De Internet Society Nederland (Isoc.nl) begint in september een grote campagne om het gebruik van vrije broncodes te propageren. Verder dringt de D66-fractie in de Tweede Kamer erop aan Linux te gebruiken in het onderwijs. Software waarvan de broncode ‘open’ is zou de nadruk moeten krijgen bij de uitvoering van het plan ‘Investeren in Voorsprong’ voor de integratie van IT in het onderwijs.