Hewlett-Packard en Getronics Software Solutions hebben een samenwerkingsverband gesloten rond HP’s beheersoftware Openview. Na anderhalf jaar implementatie-ervaring heeft Getronics de status van ‘HP Openview authorized solution implementer’ gekregen. Momenteel werken vijftig mensen in de unit ‘Infrastructure Service Management’ op onder andere Openview. Dat moet binnen een jaar naar honderd groeien.
Volgens beide bedrijven bestaat er een groot tekort aan gekwalificeerde implementatiecapaciteit. Toch wil HP zijn Openview-activiteiten met 60 procent per jaar laten groeien, drie keer zo snel als de markt, waarop Tivoli en vooral CA Unicenter geduchte concurrenten zijn. Zo’n groei is voor HP alleen te realiseren door het aandeel van partners, nu 50 procent, te laten toenemen tot 80 procent.
Opmars van NT
Een aantal trends in de markt doet de vraag naar integraal IT-beheer fors toenemen. "Door de opmars van Windows NT neemt het aantal servers in infrastructuren enorm toe", begint Dick Westerveld, directeur van HP’s Enterprise Account Organisation. "Daarnaast hebben bedrijven vaak moeite met het invoeren van nieuwe softwaretoepassingen zoals erp-pakketten. Goed beheer van de infrastructuur is daarom noodzakelijk", vult Oswald Coene, directeur van Getronics Software Solutions, aan. De opkomst van Internet, met alle vraagstukken rond toegangsbewaking, verhevigt de beheerproblematiek verder.
"Klanten komen nooit op het idee om IT-beheer integraal aan te pakken. Bedrijven implementeren een erp-pakket en vergeten de onderliggende infrastructuur. Ze vragen dan in eerste instantie om oplossing van een deelprobleem in hun IT-infrastructuur", aldus Coene. Bedrijven hebben in zo’n situatie te kampen met downtime, hoge beheerkosten of trage responstijden.
Stapje terug
Er zijn volgens Getronics twee manieren om dat aan te pakken: "Een klant gaat voor een adhoc-oplossing en staat twee maanden later weer op je stoep. Of je zet als IT-gebruiker een stapje terug en werkt aan een integrale aanpak van IT-beheer. Bedrijven leggen teveel nadruk op de eerste investering, terwijl integraal IT-beheer een continu proces is." Een centraal uitgangspunt in het Openview-concept is daarom dat de organisatorische inbedding van de implementatie veel belangrijker is dan de technische uitvoering.
Het integrale beheerconcept gaat verder dan het inzetten van individuele tools, het plakken van pleisters. "Het concept is ontstaan vanuit de praktijk. We hebben anderhalf jaar ervaring samen met HP reproduceerbaar gemaakt. Die aanpak bieden we nu als het ware verpakt aan", legt Coene uit. Hoewel Getronics voornamelijk actief is in Nederland, hebben de partners ook internationale ambities. Beheersoftware vindt vooral aftrek bij grotere bedrijven en overheden. Zo beheert de Belgische Kredietbank zijn IT-infrastructuur met 1200 servers met behulp van Openview.
Geen conflict
HP en Getronics verwachten geen conflictsituaties in het aannemen van projecten. "Bij complexe situaties zal HP een meer leidende rol op zich nemen", meent Westerveld. Getronics profileert zich meer als merkonafhankelijke systeemintegrator. "HP is beter in omgevingen waar alleen HP-systemen draaien", aldus Coene. Maar, zo benadrukken beide bedrijven, uiteindelijk beslist de klant wie het project trekt.
Groeiende markt
De markt voor netwerk- en systeemmanagementsoftware groeit volgens marktonderzoeker IDC met 19,5 procent per jaar, van ruim twee miljard dollar dit jaar naar drie miljard dollar in 2001. De implementatie van beheersystemen als Openview vergt naast de aanschaf van softwarelicenties echter nog een twee keer zo hoge investering in consultancy en implementatie. De totale markt voor toepassingen van beheersoftware zal in 2001 naar schatting ongeveer negen miljard dollar groot zijn.