Voor leveranciers van erp-software blijft 1999 een lastig jaar. Analisten en marktkenners verwachten dat investeringen in erp-software tot na 2000 worden uitgesteld omdat bedrijven zich volledig concentreren op het oplossen van het millenniumprobleem. Tot voor kort voorspelden optimisten een opleving aan het eind van 1999.
Het jaar 2000 is voor directeuren een mooi excuus om erp-investeringen uit te stellen", aldus ex-Prolin directeur Jeroen Mol. Hij verwacht dat de erp-markt pas weer in het tweede kwartaal van volgend jaar zal aantrekken. Vorig jaar beleefden softwarebedrijven als SAP, Peoplesoft en Oracle nog hoogtijdagen als gevolg van het millenniumprobleem. Het jaar 2000 werd toen juist aangegrepen als argument om nieuwe systemen aan te schaffen.
Somber
Zonder uitzondering hebben alle grote erp-spelers de afgelopen weken sombere perspectieven geschetst over hun komende financiële prestaties. Peoplesoft en SAP waarschuwen voor teruglopende omzetcijfers en analisten dichten JD Edwards en anderen eenzelfde lot toe. Baan durft niet te zeggen wanneer de winstcijfers terugkeren op de Veluwe, omdat de onzekerheid op de erp-markt te groot en het koopgedrag van klanten te onvoorspelbaar is.
"Als je jarenlang 60 procent groei hebt meegemaakt en daar organisatorisch rekening mee hebt gehouden, kom je in de problemen als die groei plotseling daalt naar 20 procent. De absolute marktcijfers zijn nog wel goed", meent Mol, die verder signaleert dat er een verschuiving optreedt van backoffice- ofwel erp-software naar frontoffice-toepassingen.
Groeimarkten
Oracle maakte vorige week bekend 150 consultancy-banen te schrappen op het gebied van erp. Als oorzaak noemt het bedrijf het teruglopen van de vraag naar traditionele erp-software als gevolg van het millenniumprobleem. Aan de andere kant is Oracle druk mensen aan het werven voor groeimarkten op softwaregebied: elektronische handel en klantbeheer. Volgens de woordvoerster van Oracle Nederland staan in ons land geen arbeidsplaatsen op de tocht: "In Nederland zoeken we zelfs mensen voor erp-consultancy. Maar ook in onze organisatie vindt er een verschuiving plaats van backoffice naar frontoffice."
Op het moment dat het millenniumeffect afneemt, trekt de erp-markt weer langzaam aan, zo luidt de algemene verwachting. Wanneer die opleving precies plaats gaat vinden, is lang onduidelijk geweest. "Dat zal in de loop van 2000 gebeuren. Ondertussen volgen de meeste erp-leveranciers de juiste strategie: het ontwikkelen van applicaties voor de toekomst", aldus Steve Kohn, analist van Soundview Technology. Ook Mol denkt dat een maand na de eeuwwisseling de aandacht van bedrijven van het jaar 2000-probleem weer langzaam verschuift naar nieuwe softwaretoepassingen.
Ontberen
Erp-producten ontberen volgens Kohn nog teveel Internettechnologie en oplossingen voor het aan elkaar knopen van bedrijfsprocessen in de toeleveringsketen. "Het gaat ze wel lukken, maar dat kost tijd. Dit jaar is een traumatische overgangsperiode voor de meeste applicatieleveranciers."
Gezien de relatief lage penetratiegraad van erp-software in het bedrijfsleven, die op zo’n 20 procent wordt geschat, is er nog voldoende ruimte voor traditionele backoffice-software, ondanks de toenemende media-aandacht rond frontoffice-applicaties.