De Raad voor Cultuur en de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) maken zich ernstige zorgen over de vergaande consequenties van de richtlijn die het Europees Parlement heeft aangenomen over Auteursrecht op Internet.
De twee adviesraden vrezen dat het lezen, het maken van tijdelijke kopieën en de opslag van informatie die op Internet staat, niet meer mogelijk zal zijn zonder toestemming van de auteur. Zo wordt de vrije toegang tot informatie en cultuuruitingen bedreigd door het accent dat de richtlijn legt op de bescherming van de auteursrechten.
"Dit zal onvermijdelijk leiden tot een belemmering van de uitwisseling van kennis en tot hogere kosten voor de consument", schrijft de AWT in zijn advies. De overheid moet er dan ook voor waken dat een extreme rechtsbescherming de ICT-mogelijkheden verlamt.
Branche-organisatie Fenit schreef een soortgelijke brief aan minister Korthals Altes van Justitie. De federatie vindt ook dat een te strikte bescherming van de rechthebbenden een bedreiging vormt voor de nieuwe media. Eerder stelde hoogleraar Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam Bernt Hugenholtz in Computable dat de richtlijn een aanzet is om Internet op slot te doen. MC