Databaseleverancier Sybase en Oracle gaan extreem slanke versies van hun databaseproducten op de markt brengen. Sybase komt in april met Sybase Ultra Lite, een uitgeklede versie van de mobiele database Adaptive Server Anywhere. Het product, dat afhankelijk van de configuratie volgens Sybase slechts 50 kilobytes aan geheugen in beslag neemt, zit momenteel in de laatste testfase.
Ultra Light draait zowel op het besturingssysteem Windows CE als het concurrerende Palm OS. Tevens is de mini-database in staat met elke bedrijfsdatabase te communiceren die de Odbc-standaard ondersteunt. Net als Oracle Lite, de grootste concurrent op de ontluikende markt voor slanke databases, bevat Ultra Lite een Java Virtual Machine. Oracle’s Panama, dat onlangs op de Cebit werd gedemonstreerd, laat zien dat het bedrijf mobiele database-toepassingen serieus neemt. Panama vereenvoudigt de koppeling tussen mobiele draadloze systemen.
Afstemmen op Java
Eerder deze maand maakten hardwareleverancier Sun Microsystems en Sybase een samenwerkingsovereenkomst bekend. Zij gaan Adaptive Server Anywhere en Ultralight afstemmen op Suns Java- en Jini-technologie. Sun hoopt met andere databaseleveranciers gelijksoortige pacten te kunnen sluiten.
De markt van mobiele databases ziet er volgens Aberdeen-analist Wayne Kernochan rooskleurig uit. Slanke databases zijn nodig voor de snel in populariteit toenemende frontoffice-toepassingen. Bij sales force automation bijvoorbeeld gebruiken verkopers laptop-computers voor het beheren van hun contacten en om klanten tijdens bedrijfsbezoek direct producten en offertes te kunnen laten zien. "Vooral nadat 2000-projecten zijn afgerond, verwacht ik een toename van projecten op het gebied van mobiele database-applicaties."
Oracle’s Panama overbrugt web en mobiele telefoons
Oracle heeft op de Cebit een voorproefje getoond van zijn Project Panama-webserver. Dat product geeft webpagina’s door aan diverse apparaten, waaronder mobiele telefoons. Een prototype van deze machine is al in gebruik genomen door Telia, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in Scandinavië.
Oracle ziet voor Panama twee snelgroeiende markten; Internet en draadloze telefonie. De leverancier voorziet dat sommige landen met veel mobiele telefoongebruikers nauwelijks behoefte aan landlijnen zullen hebben. Daarnaast meent Oracle dat deze speciale webserver het aantal Internet-gebruikers kan verdrievoudigen. "Het probleem is echter de weergave. Alle informatie op het web is gemaakt voor PC’s met grote beeldschermen", meent Denise Leahy, vice-president mobiele en ingebedde producten bij Oracle. "Om apparaten, zoals telefoons, palmcomputers en andere draadloze elektronica, toegang te geven tot web-gebaseerde applicaties moet je alle web-inhoud herschrijven voor die kleinere vormfactor."
Panama moet dat vertaalproces eenvoudiger maken voor ontwikkelaars. De webserver is gebaseerd op webtaal XML (extensible markup language) en de Oracle 8i-databank. De software vertaalt Html-pagina’s (hypertext markup language) naar XML en zet dat dan weer om in andere formaten. Deze omvatten WML (wireless markup language), Ttml (tagged text markup language) of een andere opmaaktaal die draait op het doel-apparaat. Oracle wil deze dubbele vertaalslag nog verder automatiseren.