De nieuwe servervariant van Apple’s toekomstige besturingssysteem, Mac OS X, is voor een deel vrijgegeven. De Macintosh-fabrikant biedt deze ‘open source’-versie, genaamd Darwin, gratis aan onder een zogenoemde Apple Public Source License (Apsl). Dat licentiemodel heeft echter al flinke kritiek te verduren gekregen.
Apple treedt met zijn ‘open source’-strategie in de voetsporen van vele andere hardware- en softwareleveranciers. Bedrijven en voorstanders van vrije software verschillen echter behoorlijk van mening over de aanpak van commerciële licenties voor het verschijnsel ‘gedeeltelijk-open source’.
Lokkertje
"Het lijkt erop dat Apple Linux-ontwikkelaars naar zijn hardware-platform wil lokken", zegt Bruce Perens, de voornaamste auteur van de Open Source Definition en leider van een ‘open source’-groep die fel tegen commerciële invloeden is. Hij meent dat Apple zijn voorheen gesloten code gebruikt als lokaas om ‘open source’-ontwikkelaars aan te trekken. Zo zou het bedrijf kunnen besparen op zijn interne ontwikkelkosten, aldus Perens. Ook freeware-grondlegger Richard Stallman meent dat Apple geen echte ‘open source’-strategie hanteert. Eerder al kregen SGI, Sun en Netscape soortgelijke kritiek te verduren.
Het Public License-model zou de Macintosh-fabrikant teveel zeggenschap geven over de openheid en eventuele wijzigingen van de software. Dit stelt Perens in een open brief aan Apple. Bekende ‘open source’-voorvechters Wichert Akkerman, projectleider van de Linux-distributie Debian, en Ian Jackson, president van de organisatie Software in the Public Interest, onderschrijven dit.
Eenzijdig
"Veel van de softwarecode die Apple nu vrijgeeft, is oorspronkelijk afkomstig van de Carnegie Mellon- en Berkeley-universiteiten en reeds verkrijgbaar onder open licenties. Het bedrijf heeft sommige individuele bestanden grondig gewijzigd ten opzichte van de pre-Apple versies. In die gevallen moet de oorspronkelijke licentie zijn geldigheid behouden", menen de drie experts.
Zij waarschuwen dat de licentie Apple de mogelijkheid geeft eenzijdig alle rechten op de softwarecode in te trekken. Al eerder uitte Perens soortgelijke kritiek op IBM’s semi-open licenties voor diens Java-compiler Jikes. Eric Raymond van het OSI beweert dat de opzegmogelijkheid alleen is opgenomen in de licentie om eventuele aansprakelijkheidsproblemen op te kunnen vangen. Indien iemand anders een patent zou hebben op de Apsl-code kan Apple dat deel direct terugtrekken, aldus Raymond.
Meldingsplicht
Perens plaatst echter meer kanttekeningen. Hij maakt zich zorgen over een passage in de semi-open licentie die stelt dat iedereen die wijzigingen aanbrengt in de code, dit moet melden aan het bedrijf. "De teloorgang van Apple lijkt niet waarschijnlijk voor de nabije toekomst, maar indien dat toch mocht gebeuren, ligt al die code vast." Apple moet genoegen nemen met openbare publicatie van codewijzigingen op bijvoorbeeld websites, aldus Perens in de open brief. Raymond werpt tegen dat een eventueel bankroet van het bedrijf is behandeld in de licentie-overeenkomst. Een apart deel daarvan stelt dat de meldingsclausule vervalt indien Apple failliet gaat. Dit laat echter de rest van de Public License ongemoeid.
Ook Novell geeft delen code vrij
Novell is de zoveelste softwareleverancier die delen van zijn broncode vrijgeeft aan de ‘open source’-gemeenschap. Opvallend is dat hier gaat om stukken van het besturingssysteem Netware. Dit nieuws kwam vorige week naar buiten op Novells jaarlijkse gebruikersbijeenkomst in Salt Lake City.
De softwareleverancier windt er geen doekjes om en zegt openlijk hiermee applicatie-ontwikkelaars naar zijn platform te willen lokken. Novell zal nu bepaalde Netware-basisprotocollen vrijgeven. Hier vallen echter niet de beveiligingsprotocollen onder die essentieel zijn voor zowel Netware als de directory-diensten NDS.
Verder maakte de leverancier bekend meer beheerhulpmiddelen voor het eigen Netware, maar ook voor Microsofts Windows NT uit te brengen. Daarnaast onthulde Novell dat het een overeenkomst heeft gesloten met Dell voor zijn caching-software. Die programmatuur is verkrijgbaar bij de systemen van die computerfabrikant. Novell tekende onlangs een zelfde contract met Compaq.
Apple naar mkb-markt
Apple Computer komt dit jaar nog met producten voor het midden- en kleinbedrijf, waaronder mobiele computers. De Macintosh-fabrikant verstrekt op 20 april meer details tijdens een wereldwijde videoconferentie. Steve Jobs, interim-president van Apple, gaf bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering enkele hints over de ontwikkelingen op korte termijn.
"Het kleinbedrijf is een aantrekkelijke doelgroep voor ons en wij zullen daar veel energie in steken", verklaarde Jobs. De computerleverancier zal echter niet zoveel moeite doen om door te dringen bij grote bedrijven. "Die gebruiken voornamelijk Wintel-systemen. Het ondernemen van een frontale aanval op de bedrijfsmarkt zou veel energie kosten en een kleine kans van slagen hebben", aldus de interim-president.