Ik geloof heilig dat Linux een grote invloed zal hebben op de hele IT-industrie. Linux zal Unix of NT niet uitroeien, omdat die producten licentieopbrengsten genereren; de grootste hardwareleveranciers zullen het basissysteem blijven uitbreiden om hun gebruikers tevreden te houden.
Schaalbaarheid, beheer en beveiliging zijn gebieden waar waarde kan worden toegevoegd; NT is zelfs na jarenlange investeringen nog steeds niet geschikt voor bedrijfskritische toepassingen, en het ligt ook niet erg voor de hand dat Linux dat niveau op korte termijn wel kan halen. Desondanks is Linux een krachtig wapen in de handen van Microsoft-tegenstanders en het stijgende aantal ontevreden PC-gebruikers. Maar de grote commerciële anti-Microsoft gemeenschap (Sun, IBM en dergelijke) ondervindt ook hinder van Linux. Het is een intrigerende situatie.
Veel mensen geloven niet dat Linux buiten de academische wereld ooit een succes zal worden. Ik denk niet dat het de thuismarkt zal veroveren, omdat er te weinig spelletjes voor zijn; kijk maar hoeveel problemen Apple hiervan ondervindt. In de zakelijke wereld wordt de gereserveerde opstelling hoofdzakelijk veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwen in de ondersteuning van een gratis product. Dit probleem zal vanzelf worden opgelost, omdat er commerciële kansen zijn voor bedrijven die het gratis product verpakken en van ondersteuning voorzien. De kosten zijn dan niet nul meer, maar wel lager dan de enorme prijzen die nu de obscene winsten van Microsoft genereren. Linux zal dus snel een status krijgen waarbij het te gebruiken is voor gewone applicaties, zoals kantoorautomatisering of e-mail- en webservers.
Linux is veel simpeler dan Unix of Windows en ook veel kleiner (het heeft minder geheugen nodig). Het is ook veel robuuster. Sommige mensen denken dat de omvang van een programma er niet meer toe doet, omdat geheugen steeds goedkoper wordt. Dit is onzin, omdat omvangrijke code automatisch leidt tot meer bugs.
Uit het bovenstaande blijkt dat het succes van Linux niet afhankelijk is van het besturingssysteem zelf, maar van de software die daarvoor beschikbaar is. Die software kan worden onderverdeeld in een heleboel categorieën en is daardoor niet eenvoudig te beschrijven, maar hier zijn wat punten om over na te denken.
Server of client? De client-rol is nu nog beperkt, omdat gui-applicaties worden gedomineerd door Windows. Linux kan hier langzaam groeien, maar alleen als wordt voldaan aan twee voorwaarden: a) Java en Html moeten gemeengoed worden voor het browser-interface; b) er moeten ‘native’ Linux-applicaties als freeware beschikbaar komen. Als server kan Linux niet wedijveren met grote bedrijfskritische Unix-systemen, maar het kan wel een dominante rol spelen op de markt voor afdelingsservers, die op dit moment wordt gedomineerd door NT. Dit is weer afhankelijk van twee andere factoren.
De eerste betreft freeware of server-middleware onder licentie. Apache geniet al enige populariteit als webserver (Http) op Linux; voor een webserver op de afdeling is de keuze tussen Apache/Linux en IIS/NT snel gemaakt. Waarom zou je meer betalen voor NT, als de Linux-oplossing betrouwbaarder is? Het antwoord is natuurlijk afhankelijk van de rest van de NT Back Office suite; IIS is maar één component. Als SQL Server ook nodig is, dan komt IIS in beeld. Het tweede probleem met Apache/Linux treedt op als de webserver wordt gebruikt als onderdeel van een applicatieserver die is geïntegreerd met andere gegevensverwerkende systemen. Apache kan dat niet aan. De Microsoft-oplossing, met Active Server Pages en Dcom, is echter ook niet zo’n aantrekkelijke propositie. Je hoeft niet briljant te zijn om te zien dat een op Java gebaseerde applicatieserver veel beter is. Een reden is dat als zo’n applicatieserver op NT draait, hij dat ook doet op Unix en automatisch schaalbaar is. Op Linux draait zo’n server waarschijnlijk net zo goed als op NT.
De interessantste ontwikkeling is de freeware naast Apache. Eudora is een prima e-mailsysteem en heeft het voordeel dat de Internet-protocollen er standaard ingebakken zitten. Het moet niet zo moeilijk zijn om Eudora gebruiksvriendelijker te maken dan Outlook Express! Wat Exchange nu aantrekkelijker maakt dan een freewareproduct is de elegante manier waarop Word-documenten in folders kunnen worden gestopt. Maar nog steeds ontbreken de structuur, de eenvoud van beheer, eenvoudige zoekfuncties en dergelijke. Een op XML gebaseerd systeem heeft zoveel meer in zijn mars dat het de huidige systemen uiteindelijk zal vervangen, inclusief Exchange. En daar ligt een enorme kans voor Linux, omdat de onderzoekers en ontwikkelaars die nu met XML, Java en dergelijke, werken, uiteindelijk gratis uitbreidingen op Apache zullen ontwikkelen. We moeten afwachten of middleware voor Linux wat concurrentie in de PC-wereld kan brengen.