Telecombedrijven die dataverkeer het meest efficiënt over hun netwerk kunnen vervoeren, winnen de concurrentiestrijd in Nederland. Dit zegt directeur Floris van den Broek van Level 3 Nederland. Het Amerikaanse bedrijf legt voor vijftien miljard gulden een IP-netwerk aan en start deze zomer in Nederland.
Het jonge bedrijf Level 3 rolt een vijfentwintigduizend kilometer lang netwerk uit, gebaseerd op Internet Protocol (IP). Op deze pakketgeschakelde netwerken worden de data- en spraakpakketten in stukjes gehakt. De deeltjes krijgen het adres van de ontvanger mee en zoeken zelf de filevrije lijnen. Bij de traditionele circuitgeschakelde netwerken blijven opstoppingen bestaan, totdat iemand van de lijn afgaat. In de infrastructuur van Level 3 is geen circuitschakelaar te vinden. Het bedrijf legt als eerste ter wereld zo’n netwerk aan.
Voorsprong
Deze primeur zet Level 3 op voorsprong, meent Floris van den Broek, directeur van de Nederlandse divisie. "De pakketgeschakelde netwerken zijn efficiënter en goedkoper te beheren", aldus de oud-werknemer van Lucent. Dit efficiënte gebruik van het netwerk stelt Level 3 in staat de Nederlandse markt agressief te benaderen. De prijzen kunnen immers omlaag. Aangezien de vraag in de markt
verschuift van spraak naar data, is Van den Broek ervan overtuigd dat bedrijven die dit groeiende dataverkeer het meest efficiënt kunnen verwerken, zegevieren. Met dank aan de oud-monopolisten en andere bedrijven die het met de verouderde netwerken moeten doen.
Jim Crowe
Level 3 is het geesteskind van topman Jim Crowe. Deze Amerikaan startte in 1986 bij Kiewit, van oorsprong een constructiebedrijf. Kiewit speelde in op de deregulering van de telecommarkt door in 1988 aanbieder MFS op te zetten, met Crowe aan het hoofd. Deze directeur bracht de onderneming naar de beurs en kocht in 1996 Internetaanbieder Uunet.
Deze ontwikkelingen waren Bernie Ebbers, directeur van Worldcom niet ontgaan. Daarom bracht hij eind 1996 een bod uit van bijna dertig miljard gulden op MFS. Na de afronding van de overname nam Crowe zitting in de directie van Worldcom. Al snel bleek dat Ebbers en Crowe elkaar niet goed lagen. Crowe keerde dan ook in 1997 terug bij Kiewit en startte Level 3, een concurrent van MCI Worldcom.
Kabels
Het netwerk van Level 3 bestrijkt nu veertien grote Amerikaanse steden. Vorig jaar ging de onderneming van start in Londen en kocht eveneens licenties voor Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. Een transatlantische kabel zal het Europese netwerk aan de Amerikaanse infrastructuur aansluiten.
Van den Broek zet momenteel de Nederlandse organisatie op. In Amsterdam Zuid-Oost verrijzen de kantoren en de zevenduizend vierkante meter opslagruimte. Level 3 start in Nederland met het aanbieden van huurlijnen, Internet-toegang en opslag van servers voor de klanten. In het najaar zal het bedrijf tevens spraak over IP aanbieden. De exacte introductiedatum van deze nieuwe dienst hangt af van de medewerking van KPN. Level 3 is namelijk aangewezen op de verbindingen met het netwerk van de oud-monopolist. "En er bestaat een wachtlijst", aldus Van den Broek.
Concurrenten
De directeur Nederland is niet onder de indruk van de eindeloze lijst concurrenten die op de markt aanwezig zijn. Level 3 moet met de moderne IP-infrastructuur goede sier kunnen maken. Naast KPN ziet Van den Broek MCI Worldcom en Qwest als voornaamste concurrenten. Hij gaat de strijd evenwel met vertrouwen aan; de infrastructuur van deze bedrijven is volgens Van den Broek minder modern dan die van Level 3. "Het netwerk van MCI Worldcom is voornamelijk circuitgeschakeld. Dit bedrijf kan dezelfde diensten aanbieden, maar het is duurder om hun netwerk in stand te houden."
Qwest is na de overname van Eunet en de alliantie met KPN duidelijk aanwezig op de Nederlandse markt. "Het netwerk is een mix van IP en circuitgeschakelde technologieën. De samenwerking met KPN is een voordeel, maar het zal voor beide bedrijven een enorme klus zijn om de organisatie werkend te houden."